Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την κατάργηση των ΝΠΔΔ του ΑΠΘ που διαχειρίζονται τα πανεπιστημιακά δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο Περτούλι Τρικάλων και το Αγρόκτημα της Γεωπονικής.
«Η απόφαση κατάργησης των φορέων (ΝΠΔΔ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που διαχειρίζονται τα πανεπιστημιακά δάση στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, στο Περτούλι Τρικάλων και το Αγρόκτημα της Γεωπονικής λήφθηκε αιφνίδια από την κ. Κεραμέως τον Ιούλιο του 2022, χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς σχεδιασμό. Προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από τα δύο αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές όσο και από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Μια απόφαση, η οποία στοχεύει, πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις των φορέων, στην περιουσία του ΑΠΘ, και πιθανώς εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Σίγουρα δε, θέτει σε κίνδυνο τη διαχείριση και την προστασία των δασών και της περιουσίας και αμφισβητεί το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Η κυβέρνηση των «αρίστων», δύο μήνες μετά την ημερομηνία που είχε καθοριστεί για την κατάργηση των ΝΠΔΔ του ΑΠΘ, παρατείνει αναδρομικά την προθεσμία κατάργησης για έξι μήνες, παραδεχόμενη ότι απέτυχε με μία λανθασμένη, πρόχειρη, επιφανειακή επιλογή. Όμως δεν μάς λέει ποιους τελικά ήθελε να εξυπηρετήσει και φυσικά δεν λύνει το πρόβλημα, εφόσον κρατά ενεργή/απλά μεταθέτει χρονικά την κατάργηση των νομικών προσώπων. Αυτό, ξέρετε, είναι παραδοχή μια μεγάλης αποτυχίας και ενός λάθους που δεν το διορθώνετε», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με θέμα την κατάργηση των ΝΠΔΔ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δηλώσει την κάθετη αντίθεσή με την κατάργηση των ΝΠΔΔ και κατέθεσε τροπολογία στις 13 Ιουλίου 2022, η οποία εξέφραζε την ακαδημαϊκή κοινότητα και την οποία η Υπουργός δεν έκανε δεκτή. Συνεπείς στην ανάδειξη του θέματος στη συνέχεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καταθέσαμε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα πλείονα προβλήματα που δημιουργεί η ενέργεια αυτή στη λειτουργία, τη διοίκηση και τη διαχείριση των ΝΠΔΔ», τόνισε ο Σ.Φάμελλος, εξηγώντας στη συνέχεια: «Και έχουμε σοβαρά ζητήματα πλέον στον αέρα, διότι δεν γνωρίζουμε με ποιο οργανόγραμμα θα εξυπηρετούνται το αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση, πώς θα λειτουργούν και πώς θα χρηματοδοτούνται. Διότι μέχρι τώρα κύριε Πρόεδρε, ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη η λειτουργία των πανεπιστημιακών δασών. Πώς θα εξυπηρετείται αυτό το οποίο λέμε δασική πολιτική; Γιατί είναι δημόσια δάση, έχουν ευθύνες διαχείρισης και κανόνες και λειτουργούν ως δασική υπηρεσία μέχρι σήμερα τα νομικά πρόσωπα που καταργεί η κυβέρνηση. Και έρχεται και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, που δεν έχει διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάς λέει ότι η κατάργηση δεν προσφέρει τίποτα θετικό, αλλά επιφέρει –προσέξτε- αλλαγές, που όχι μόνο απαράδεκτες και ύποπτες λογίζονται, αλλά και καταστροφικές».
Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε στη συνέχεια ότι: «Με πρόσφατη απόφασή του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, στην οποία μειοψήφησε ο Πρύτανης, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατάργηση των ΝΠΔΔ που λήφθηκε χωρίς καμία συζήτηση, καμία συναπόφαση, καμία μελέτη και αποτελεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο επίσης, εξέδωσε δελτίο τύπου στις 17 Φεβρουαρίου, με το οποίο επικροτεί την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και δηλώνει ότι έχουν δημιουργηθεί ανυπέρβλητα προβλήματα από την απόφαση κατάργησης που θέτει σε αμφισβήτηση τη λειτουργία, τη νομιμότητα του αγροκτήματος και των πανεπιστημιακών δασών και επισημαίνει ότι κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν επιθυμεί τη κατάργηση και όλοι θεωρούν επιζήμια».
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ακόμη σε μια σειρά από περιστατικά που μαρτυρούν την υποβάθμιση που υφίσταται το ΑΠΘ από την κυβέρνηση της ΝΔ: «Συζητάμε για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχουμε πρώτον, το καινούργιο κτίριο του Πολυτεχνείου που πλημμυρίζει και τα υπολογιστικά κέντρα δεν λειτουργούν. Δεύτερον, φοιτητής δυστυχώς έπεσε από τον δεύτερο όροφο της Νομικής γιατί δεν χωράνε μέσα στις τάξεις. Τρίτον, πριν από λίγες μέρες έπεσε η οροφή στην Οδοντιατρική Σχολή γιατί είχε πρόβλημα το δίκτυο θέρμανσης, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, ενώ δεν υπήρχαν φύλακες το Σαββατοκύριακο γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», σχολίασε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι :« Διαπιστώνουμε μάλιστα πόσο επικίνδυνη είναι τελικά μία κυβέρνηση, η οποία αντί να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποβαθμίζει, αγνοώντας το έργο τόσων ακαδημαϊκών αλλά και των φοιτητών και των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο που δομήσαμε αυτήν την κοινή μας, εάν θέλετε, περιουσία. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμη έναν λόγο για τον οποίο πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο».
Δείτε επίσης: Ευ. Βενιζέλος: «Η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαχωρίσει τη θέση του από τον πολακισμό»