«Εξετάζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τις υποκλοπές και θεωρούμε ότι αποτελεί τη δεύτερη πράξη ενός σχεδίου συγκάλυψης. Έχουμε τη βαθειά πεποίθηση ότι υπάρχει παραβίαση της αλήθειας και του δικαίου. Αυτή η κατάσταση δεν αναιρεί τη συνολική μας εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα, αποκλειστικά στην επιλογή της Εισαγγελέως και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή σε αυτό το ευαίσθητο θέμα: «Ποτέ δεν περίμενα να διαψευστούν τόσο δραστικά οι προσδοκίες μας γύρω από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι υποχρέωση μας να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Δεν μπορούμε να την κρύψουμε. Με την τελευταία επιλογή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αμφισβητείται η αξιοπιστία της δικαιοσύνης. Εμείς φέρουμε την ευθύνη να εκπροσωπούμε την κοινωνία. Η κοινωνία είναι αυτή που ρωτά την κ. Αδειλίνη».
«Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται σύμπτωση η ταυτόχρονη παρακολούθηση 27 κορυφαίων προσώπων της χώρας μας από την ΕΥΠ και κακόβουλο λογισμικό; Πολύ περίεργες συμπτώσεις έχουν συμβεί στη χώρα, στην οποία πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης και συμβαίνουν όλες εις βάρος του.»
«Θα επαναλάβω ότι ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον διοικητή της ΕΥΠ, αφού ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη ημέρα», επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος, θέτοντας έτσι το πλαίσιο της αμφισβήτησης της απόφασης. «Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές δεν εξηγεί ικανοποιητικά την αλήθεια που γνωρίζουμε όλοι», προσθέτει, εκθέτοντας επίκεντρα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου: Ποιος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας βαραίνει τον υπουργό της κυβέρνησης, κ. Χατζηδάκη, και τον αρχηγό του Στρατού, κ. Φλώρο; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να διατηρεί τον κ. Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο; Αφού παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης για πολλούς μήνες από την ΕΥΠ και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, γιατί δεν έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά; Γιατί δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ως πολίτης και τα δικαιώματα όλων;
«Η τήρηση των κανόνων δικαίου και η προστασία των δικαιωμάτων είναι κορυφαία ζητήματα για εμάς», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, διευκρινίζοντας: «Θέλω να γνωρίζω, καθώς συνομιλώ με τον κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, αν αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Ακόμα και αν έχει γίνει έλεγχος, θέλω τα δικαιώματά του να μην έχουν παραβιαστεί. Θέλω να ζω σε ένα κράτος ευρωπαϊκών αξιών».
Μιλώντας για τα άτομα που βαρύνονται από το κατηγορητήριο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, ο Σ. Φάμελλος εντοπίζει μία ακόμη πηγή αμφισβήτησης: Από την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου προκύπτουν νέες ερωτήσεις, καθώς καταλήγει σε παραπομπή τεσσάρων προσώπων για το Predator, μόνο για πλημμέλημα. Το πρώτο ερώτημα είναι πού εργάζονταν και σε ποιους έδιναν αναφορές οι τέσσερις ιδιώτες που παρακολουθούσαν μέσω Predator τον κ. Χατζηδάκη και άλλους υπουργούς; Γιατί σταματά η έρευνα σε αυτούς; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν θέματα σύστασης συμμορίας ή κατασκοπείας όταν παρακολουθείται για σχεδόν έναν χρόνο ο Αρχηγός του Στρατού της χώρας μας και άλλοι υπουργοί;»
«Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου φαίνεται να πολιτικολογεί και χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν ανταποκρίνονται στον θεσμικό χαρακτήρα της», απαντά ο Σ. Φάμελλος, σχολιάζοντας την αναφερόμενη ποινική μεταχείριση των ιδιωτών, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές καταθέσεις κορυφαίων νομικών όπως οι κ. Αλιβιζάτος, κ. Παπασπύρος, κ. Ιωαννίδης, που αμφισβητούν την τεκμηρίωση της ανακοίνωσης, όπως και οι λέξεις απαρέγκλιτα αναντίλεκτα που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, όπως αν θελήσει να αποσύρει σκιές από πάνω της». «Ο κ. Ζήσης ανέλαβε το φάκελο τον Οκτώβριο του 2023. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισκεφθήκαμε τέλος Οκτωβρίου τον Άρειο Πάγο για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την καθυστέρηση στην διερεύνηση του φακέλου. Μετά από καθυστερήσεις, το υπουργείο του κ. Χατζηδάκη έστειλε τον κ. Ζήση στην ΕΥΠ. Η έρευνα του περιορίστηκε σε κατάλογο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς έλεγχο στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, άρα δεν ελέγχθηκαν όλες οι πιθανές υποκλοπές.»
Αναφορικά με τις επόμενες πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, ο Σ. Φάμελλος τόνισε την ανάγκη πρόσβασης σε όλο το υλικό της προκαταρκτικής έρευνας. Ένας θεσμικός τρόπος για αυτό, όπως έχει ήδη κατατεθεί, είναι η κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της κ. Αδειλίνη, του κ. Ζήση και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Για να το επιτύχουμε», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «χρειάζεται μια ισχυρή πλειοψηφία από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πλέον έχει κατατεθεί αίτημα και από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά. Χρειάζονται τα 2/5 της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής. Αφού το ερώτημα θα τεθεί στον πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο ανταπόκρισης σε αυτό το αίτημα». Όταν ρωτήθηκε εάν αυτή η πρωτοβουλία παραβιάζει την ανεξαρτησία των θεσμών, ο Σ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι «η ηγεσία της δικαιοσύνης επιλέγεται από τη Βουλή. Υπάρχει κανονισμός που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κληθεί στη Βουλή για ενημέρωση πάνω σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας της δικαιοσύνης. Είναι υποχρέωσή του, μέσω συνταγματικού κανόνα. Είναι σαφώς προτιμητέο το να κρίνεται η ηγεσία της δικαιοσύνης και οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου εμένα και εσάς και όλους. Ζούμε σε μια δημοκρατία. Δεν υπάρχουν αυθεντίες. Εμείς εκπροσωπούμε τους πολίτες και δεν είμαστε υπηρέτες κομμάτων. Δεν είμαι υπηρέτης της θέσης μου». «Ήταν μια δύσκολη απόφαση», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος αναφερόμενος στη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη εστίασε «στην κοινοβουλευτική συμπεριφορά και στο σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Είναι κρίσιμα ζητήματα που δεν τα υποτιμούμε επειδή αποτελούν στάση ζωής». «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «είναι ότι την ίδια μέρα η κριτική του Παύλου Πολάκη στο χειρότερο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία ήταν απόλυτα σωστή και την υποστηρίξαμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
«Συγκρίνοντας την ευαισθησία που έδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης με αυτήν του κ. Μητσοτάκη, η πρώτη είναι αδιαμφισβήτητη. Διότι ο κ. Μητσοτάκης κρατά στην κυβέρνηση πρόσωπα που έχουν προσβάλει ξανά και ξανά με πολύ πιο έντονο τρόπο ζητήματα προσωπικότητας και ηθικής, όπως στους κ.κ. Γεωργιάδη, Κυρανάκη, Κυριαζίδη κ.α. Δεν επιθυμώ να κάνω συγκρίσεις και συμψηφισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε ό,τι ήταν σωστό. Η Νέα Δημοκρατία δεν προβλέπεται να πράξει τα απαραίτητα και υποβάθμισε με δραματικό τρόπο την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θέλουμε τέτοιες καταστάσεις και παραμένει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση να είναι δραματικά άδικη και καταστροφική για την κοινωνία και τις ανάγκες της», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.