Σ. Φάμελλος: Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία της ΝΔ

Σ. Φάμελλος: Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία της ΝΔ

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ζητώντας την απόσυρσή του. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι το «νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά την επίταξη των γιατρών και τον περιορισμό της πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώνοντας ότι το «εκβιαστικό μέτρο» δεν αποτελεί λύση, καθώς το πρόβλημα πηγάζει από «τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και από την υποβάθμιση του ΕΣΥ και των αμοιβών των υγειονομικών και των γιατρών», και «αυτό δεν μπορεί να λυθεί με επίταξη».

Ακολούθως, ο κ. Φάμελλος ταύτισε την τοποθέτησή του με ερωτήσεις προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Ρώτησε αν είναι αληθινή η φράση που έχει αποδοθεί στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με το ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά». Πέρα από αυτό, ανέφερε: «Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παρεμπόδιση των ελληνικών θαλασσίων ερευνών στα 6 νμ νότια της Κάσου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της δικαιοδοσίας της ελληνικής ΑΟΖ; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η απομάκρυνση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου και των 3 ελληνικών πλοίων από την Κάσο; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της πατρίδας μας;». Ρώτησε επίσης σχετικά με δημοσίευμα της «Καθημερινής» αν υπήρξαν τρεις διαδοχικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και «τι σημαίνει το ”ευχαριστώ” της τουρκικής πλευράς προς τις ελληνικές αρχές για τον σεβασμό στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας; Υπάρχει έμμεση νομιμοποίηση οποιασδήποτε κατάστασης στο Αιγαίο;». Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη απάντησης στα ερωτήματα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με το αν «υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση του κ. Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του ή γενικά με διπλωματικούς εκπροσώπους ώστε να υπάρχει έγκριση από την Τουρκία». Ρώτησε, «Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η τουρκική NAVTEX που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας;» και ζήτησε εξηγήσεις. Επισήμανε ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν απαντάται με μυστική διπλωματία ή υποχωρητικότητα, αλλά απαιτεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δε βλέπουμε να ασκείται. Σας δηλώνουμε επίσημα ότι πρέπει να αλλάξετε στρατηγική και να δώσετε απαντήσεις».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι ο εκ των υστέρων κ. Γεωργιάδης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που υπονομεύει τη δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίζεται ως γραφειοκρατικό τερατούργημα που, όταν εφαρμοστεί, θα προχωρήσει στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, προωθώντας έναν πλήρη ιδιωτικοποιητισμό αυτών των τομέων της υγείας. Επικριτικά πρόσθεσε πως «το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από επιφανειακή διαβούλευση», με όλους τους φορείς να ζητούν την απόσυρσή του, κάτι που επαναλαμβάνει και ο ίδιος. Τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει αυτά τα ζητήματα. «Αντίθετα, απαξιώνει τη δομή και τις εξειδικευμένες ανάγκες στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, δεδομένου ότι ανοίγει την πρόσβαση στους ιδιώτες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό», είπε. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προτιμά να χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές κλινικές ψυχικής υγείας, δημιουργώντας έσοδα και πελάτες για έναν ιδιωτικό τομέα που θα έπρεπε να είναι πλήρως υποκατεστημένος από δημόσιες στοιχειωμένες, ποιοτικά, δομές της υγείας.

Ως προς τις υπηρεσίες απεξάρτησης, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «υποκριτή» τον κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι το 2018 είχε συναντηθεί στην πλατεία Βάθη με άτομα που είχαν ολοκληρώσει προγράμματα, υποσχόμενος στήριξη, και πέντε χρόνια μετά, παρατηρεί τη διάλυση των προγραμμάτων απεξάρτησης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποποιηθεί τη δημόσια ευθύνη για την απεξάρτηση, αποσυνδέοντας το δικαίωμα στη θεραπεία αφήνοντάς το στους νόμους της αγοράς.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι σε θέση να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπεριφορά και την ηθική του: «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις δηλώσεις σας σχετικά με τους υγειονομικούς στη Μυτιλήνη, ”ανθρωπάκια ασήμαντα, κάφρους”. Μπορώ άραγε να ξεχάσω την απαράδεκτη φρασεολογία σας σε επιτροπή της Βουλής κατά του Παύλου Πολάκη; Σίγουρα, εκεί το προεδρείο της επιτροπής και της Βουλής δεν κατέγραψε τίποτα, καθώς αναζητούσε τα πρακτικά…».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play