Ο Έλληνας ψυχίατρος και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μίλησε, μεταξύ άλλων, στην Politic.gr, για τον προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ και την εργασία ως μέσο ένταξης των ατόμων με αναπηρία, ενώ τοποθετήθηκε και για τους γιατρούς που τάχθηκαν με τους αντιεμβολιαστές
Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είναι Ψυχίατρος και υπηρετεί την θητεία του ως Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχοντας το πανελλήνιο ρεκόρ σταυρών προτίμησης σε ευρωεκλογές, καθώς, εξελέγη με 577.114 σταυρούς.
Το 2013, πρωτοστάτησε για την δημιουργία του πρώτου Oργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα, το «I-Living!», μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που διοικείται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος, μίλησε στην Politic.gr για τις νέες ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν αλλά και πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν στην Ελλάδα για την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην χώρα μας, ενώ αξιοποιώντας την θέση του ως Ευρωβουλευτή και το ιατρικό του επάγγελμα, μας απάντησε σε ερωτήσεις για τα Ελληνοτουρκικά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Το 2022 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Θέλω να μου δώσετε μια δική σας αποτίμηση αυτής της ρύθμισης και κατά πόσο πιστεύεται ότι θα αλλάξει την ζωή των συμπολιτών μας που θα ενταχτούν σε αυτό;
Ένα αίτημα για το οποίο αγωνίστηκα εγώ και όλη η αναπηρική κοινότητα, έγινε πραγματικότητα από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και συνοδεύει τον προσωπικό βοηθό είναι η στρατηγική αποϊδρυματοποίησης για τους αναπήρους.
Αυτό που θέλουμε να γίνει είναι να δοκιμάσουμε πως όλοι οι ανάπηροι, ανεξαρτήτως αναπηρίας, θα ζούνε στην κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, να πάμε από κλειστούς σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να λειτουργούν εντός της κοινωνίας όπως όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό θα φέρει αυτόματα μια κοινωνικοποίηση, καθώς οι ανάπηροι συμπολίτες μας θα μπορούν να εργαστούν όπου θέλουν δίπλα στους συμπολίτες τους. Έτσι, αυτή η ρύθμιση θα αποφέρει και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της εργασίας ως μηχανισμό ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ακόμη αρκετά πίσω στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας, θέλω να μου πείτε τα πρώτα άμεσα βήματα που πιστεύεται πως πρέπει να γίνουν για να ξεκινήσουν οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες να εργάζονται.
Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες για ένταξη των ανάπηρων ατόμων, μέσω ποσοστώσεων και υποστήριξης τους στον χώρο εργασίας. Δυστυχώς, μετά το τέλος των προγραμμάτων, κάποιες επιχειρήσεις δεν συνέχιζαν να κρατούνε στο δυναμικό τους τους αναπήρους. Από κει και πέρα υπήρχε πρόβλημα, ότι οι ανάπηροι δεν είχαν αποκτήσεις τις δυνατότητες που χρειαζόντουσαν για να έχουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
Τώρα που έρχεται το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, γίνεται κατανοητό ότι ενισχύοντας τις επιχειρήσεις και τις κρατικές δομές, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες οι ανάπηροι πολίτες, μπορούν ευκολότερα να ενταχθούν στην κοινωνία και την ενιαία αγορά εργασίας.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Κυμπουρόπουλου:
Είστε μέλος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχετε ασχοληθεί με τα Ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας, με επερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή. Τώρα που για πρώτη φορά μετά τις κυρώσεις στην Λευκορωσία, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για κυρώσεις σε κάθε χώρα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, πώς πιστεύεται ότι μπορεί η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συσπειρώσει την Ευρώπη υπέρ της και με ποιόν τρόπο θα συμβάλει σε αυτό και η δική σας δράση και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών γενικότερα;
Γίνεται πλέον αντιληπτό στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι έχουμε κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Με κάθε μου παρέμβαση τονίζω την ανάγκη η ΕΕ να μιλάει με μια φωνή απέναντι σε κάθε χώρα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Θεωρώ πως όλοι οι Ευρωβουλευτές, πόσο μάλλον στην ομάδα της ΝΔ, να έχουμε μια κοινή γραμμή και να τονίζουμε στους συναδέλφους μας από άλλες χώρες, πως αυτές οι παραβιάσεις από δεν αφορούν μόνο την Πολωνία ή την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση εν συνόλω και ότι αφορά ανθρώπους.
Πρέπει να πούμε με μια φωνή, σταματήστε πια δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι εργαλεία για να ασκήσετε τις θέσεις σας.
Είστε ψυχίατρος στο επάγγελμα, ένας άνθρωπος της επιστήμης. Πώς ερμηνεύετε την ροπή τόσων ανθρώπων στην Ελλάδα στην άρνηση των εμβολίων για τον κορονοϊό, ενώ τα στοιχεία είναι μπροστά στα μάτια τους και γιατί κάποιοι συνάδελφοι σας στον ιατρικό κλάδο επιλέγουν να ενθαρρύνουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα;
Έως έναν βαθμό καταλαβαίνω αυτό τον φόβο γιατί το εμβόλιο ήρθε γρήγορα. Όμως, δεν κατανοώ με τίποτα αυτήν την εμμονή και αυτές τις επιθετικές συμπεριφορές από κάποιους συναδέλφους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένας διάλογος, μια ενημέρωση όπου θα δούμε τα δεδομένα, τι μας προσφέρει το εμβόλιο και ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι θα καταλάβουμε ότι στο τέλος της ημέρας μας προστατεύουν.
Η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, αλλά πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και οι τραμπουκισμοί γιατί αυτά δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας.
Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι γιατροί παροτρύνουν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, ενώ έχουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τους θανάτους.
Κλείνετε πλέον μια διετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποια πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στη θητεία σας μέχρι στιγμής και τι θέλετε να πετύχετε μέχρι το τέλος της θητεία σας;
Ένα από τα κομμάτια που θεωρώ επιτυχία, είναι ότι ως εισηγητής του ΕΛΚ, φτιάξαμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία. Με αυτό το κείμενο πάμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα εξυπηρετεί όσο καλύτερα γίνεται τους αναπήρους. Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι που συζητάμε είναι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, όπου πολλές τροπολογίες που κατέθεσα εισήχθησαν στο τελικό κείμενο.
Σκοπός μου από την αρχή μέχρι σήμερα, είναι να συμβάλλω τα μέγιστα σε νομοθετικά κείμενα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων. Να έχω βάλει το δικό μου λιθαράκι για να νιώθουν οι Έλληνες την Ευρωπαϊκή Ένωση δίπλα τους, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Δείτε επίσης: Οικονόμου: «Παράθυρο» για επέκταση υποχρεωτικότητας στους άνω των 50
- Ουκρανία: 11.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Κουρσκ, δήλωσε ο Ζελένσκι
- Τουρκία: Η Αγκυρα έτοιμη να θυσιάσει τον Τατάρ για τον Ερχιουρμάν στα Κατεχόμενα;
- Εκλογές ΗΠΑ: Η ανησυχία των Δημοκρατικών για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ
- Γάζα: Κριτική Μπλίνκεν στη Χαμάς για την απόρριψη ανακωχής
- Μεξικό: Δολοφονία οικογένειας και εκτέλεση ασθενή στο νοσοκομείο