Για πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα τοποθετήθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, την οποία παρουσιάζουν οι Χρήστος Τσαλικίδης και Σταύρος Οραήλογλου.
Η κ. Βούλτεψη έστρεψε αρχικά τα βέλη της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για… αντιπολίτευση του κορονοϊού, που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: “Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη κόμμα του κοινοβουλευτικού τόξου που να είναι συνέχεια αντίθετο με την κυβέρνηση, να μην ψηφίζει ποτέ τίποτα, να καθυβρίζει συνεχώς, να ενισχύει τους αρνητές να βρίσκονται στους δρόμους. Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δε θα τα συναντήσετε πουθενά στον κόσμο”.
Στη συνέχεια η κουβέντα ήρθε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, με την υφυπουργό να σημειώνει αρχικά: “Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πρόκειται να πάψει να υπάρχει, γιατί κάθε φορά θα βρίσκεται ένας καινούριος λόγος για να υπάρχει. Για παράδειγμα, ο πόλεμος στη Συρία – που είναι η ντροπή της ανθρωπότητας – διαρκεί αισίως δέκα χρόνια. Επίσης, πολύ σύντομα θα υπάρξουν μεταναστευτικές ροές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι σοβαρές χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους και δε γίνονται κέντρο διερχομένων”.
Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η παροχή ασύλου δε συνεπάγεται αυτόματα μονιμοποίηση στη χώρα μας: “Μέσα στις δομές μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 65.000 άτομα. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση, με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης, να παρέχει άσυλο σε όσους αποδεδειγμένα το χρειάζονται. Άρα… αυτοί που δε δικαιούνται να είναι στη χώρα, πρέπει να φύγουν. Όσοι δικαιούνται να μείνουν, παραμένουν για όσο διάστημα διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες στις δικές τους πατρίδες, το άσυλο δεν είναι… για πάντα“.
“Η έννοια της εθελοντικής συμμετοχής αποτέλεσε την πηγή των προβλημάτων”
Η κ. Βούλτεψη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελαστικότητα της ΕΕ, όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν τα κράτη-μέλη στο μεταναστευτικό: “Η ΕΕ όταν εξέδιδε μία οδηγία, ήταν… υπερνόμος. Ξαφνικά, με το μεταναστευτικό μπήκε στη λογική η έκφραση της εθελοντικής συμμετοχής. Δηλαδή, η ΕΕ αποδέχθηκε ότι εθελοντικά μπορεί να υπάρξει αυτή η αλληλεγγύη. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν χώρες που στο θέμα της αλληλεγγύης, δε δέχονται καμία συζήτηση. Αν εξαιρέσουμε τη Γερμανία (σ.σ. στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων), οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται με το σταγονόμετρο“.
Τέλος, κλήθηκε να διευκρινίσει την κατάσταση στο ΚΥΤ του Έβρου, αλλά και την έννοια των ανοιχτών δομών στα νησιά: “Ισχύει αυτό το οποίο ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Όσον αφορά το προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ. στον Έβρο), σίγουρα αυτές οι δομές – που υπάρχουν από το 2005 – χρειάζονται μία φροντίδα και κάποιες επιδιορθώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι μετανάστες από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα μεταφερθούν εκεί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αναφορικά, τώρα, με τις “ανοιχτές” δομές, η ΕΕ δε δέχεται την έννοια του… κλειδωμένου. Άρα, οι δομές είναι κλειστές με την έννοια του ελέγχου. Δεν μπορείς, όμως, να κάνεις… φυλακές“.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο: