Σ. Ζαχαράκη: Το νομοσχέδιο στοχεύει  στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Σ. Ζαχαράκη: Το νομοσχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, «παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την χωροθέτηση και την ολοκλήρωση των έργων».

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βοηθήσει καίρια την ανάπτυξη του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού σε όλες του τις διαστάσεις και τις δραστηριότητες», τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας τις νέες βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την ενίσχυση του ελληνικού γιότινγκ.

«Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση, υψηλής αξίας επενδύσεων με την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ξεπερνάμε την αρκετά χρονοβόρα διαδικασία της χωροθέτησης του έργου» τόνισε η κ. Ζαχαράκη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτή η δυνατότητα δεν αναιρεί καμία από τις υποχρεώσεις και διατυπώσεις που προβλέπει ο νόμος».

«Συνεπώς διασφαλίζει την τήρηση όλων των εχεγγύων προστασίας των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου», πρόσθεσε.

Ακόμα, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι «λαμβάνεται μέριμνα ώστε η χορηγούμενη δυνατότητα νομιμοποίησης, με την έκδοση άδειας λειτουργίας, να μην οδηγήσει σε καταστρατήγηση της νομοθεσίας για αυτό προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία».

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με την ορθολογική ευθύνη ενέργειας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών και την πληρέστερη λειτουργία των λιμένων», σημείωσε.

Όπως τόνισε η κ. Ζαχαράκη, «με νέα βελτιωτική αλλαγή ρυθμίζεται για το 2022 ένα ακόμα πρακτικό πρόβλημα εξεύρεσης ναυαγοσώστη πισίνας, στα καταλύματα με λιγότερα από 50 δωμάτια ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερης από 1,5 μέτρο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «τις υπηρεσίες ναυαγοσώστη πισίνας μπορεί να εκτελεί και ο επόπτης ασφαλείας, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής σε πρακτικά προγράμματα εκπαίδευσης ναυαγοσώστη πισίνας».

Όπως ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, «εξασφαλίζεται έτσι, κατά τρόπο πρακτικό και ρεαλιστικό, η δυνατότητα των μικρότερων καταλυμάτων, να ανταποκριθούν στην εύλογη ανάγκη παροχής προϋποθέσεων ασφαλείας στους διαμένοντες, και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες».

Έμφαση έδωσε η κ. Ζαχαράκη και στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού.

Όπως επεσήμανε, «με τη νέα νομοτεχνική βελτίωση παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής μεταβίβασης ποσοστού μετοχικού κεφαλαίο της εταιρίας Ιαματικών Πηγών AE, για την αρτιότερη οργάνωση και συγκρότηση του νέου αυτού θεσμού που εισήχθη τον Δεκέμβριο με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα του για την ανάπτυξη και ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Loading