Σακελλαροπούλου σε Ζελένσκι: «Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό» (vid)

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ουκρανό πρόεδρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist και μεταξύ άλλων είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε τη βαρβαρότητα στην Ευρώπη.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της συμβίωσης μετά το 1945 και ο αναθεωρητισμός είναι απειλή για τις σύγχρονες δημοκρατίες.

«Είμαστε και θα είμαστε μαζί σας (…) Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της έμπρακτης υποστήριξης στον ουκρανικό λαό», ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Ζελένσκι: «Η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές»

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ρωσική εισβολή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό», προειδοποίησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι η Ρωσία αναζητεί χώρο για αντιδημοκρατικές τακτικές.

«Οι εγγυήσεις ασφάλειας μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία καταστρατηγήθηκαν ήδη από το 2014», σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τώρα χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη αλληλεγγύη από ποτέ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία μέσω της Gazprom προσπαθεί να δημιουργήσει μια κρίση πληθωρισμού στην Ευρώπη και να πλήξει την ενότητά της.

«Οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η χώρα του κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

«Αν όλες οι κυρώσεις εφαρμοστούν 100% χωρίς εξαιρέσεις, θα είναι δύσκολο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία, και θα την αναγκάσουν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», εκτίμησε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη και την Ελλάδα για την υποστήριξη που έχουν δείξει στην Ουκρανία και προέτρεψε να γίνει πλήρης ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με τη διατήρηση της ενότητας και τη διεθνή υποστήριξη για την ενδυνάμωση της Ουκρανίας θα αρπάξουμε τη νίκη στο μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σημειώνοντας: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτός δεν είναι πόλεμος της Ουκρανίας αλλά πόλεμος της Ευρώπης. Πολεμάμε για την προστασία της».

Δείτε επίσης: Ζελένσκι στο Economist: Να υιοθετηθούν 100% όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας