Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε από media και δημοσιογράφους που ανήκουν στην πατριωτική (και έξαλλη) συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολύ σύντομα το πληκτρολόγιο ανέλαβαν και οι οπαδοί της υπερπατριωτικής ακροδεξιάς.
Η εικόνα- με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει βαθιά υπόκλιση στη είσοδο του Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο- ίσως ξένισε πολλούς και πολύ σύντομα ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυρίας στα social media για τον “ραγιαδισμό”- όπως ήταν ο επιεικής σχολιασμός…- του κ. Γεραπετρίτη.
Η αλήθεια είναι ότι η υπόκλιση ίσως ήταν υπερβολική και με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά και την ευαισθησία που υπάρχει σε πολλούς για το θέμα, ασχέτως αν τους τελευταίους μήνες ζούμε περίοδο μέλιτος με την ηγεσία της γειτονικής χώρας, η εικόνα δεν ήταν η καλύτερη για τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Αλλά από το σημείο αυτό έως το σημείο να κατηγορείται για ραγιαδισμό ή για υποτελή στάση ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η επίδειξη σεβασμού, έστω και με υπερβολικό τρόπο, απέναντι στον φιλοξενούμενο πρόεδρο δεν συνιστά υποτελή στάση, ούτε υπάρχει κάτι στο βιογραφικό ή στις δηλώσεις ή στις πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών που να δικαιολογεί αυτή την κατηγορία.
Τα λάθη του Γιώργου Γεραπετρίτη
Από εκεί και μετά όμως αρχίζουν τα λάθη. Η πρώτη αντίδραση του κ. Γεραπετρίτη και του επιτελείου του ήταν να απαντήσουν στους σχολιαστές του διαδικτύου ότι η υπόκλιση δεν ήταν πράξη σεβασμού στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στην πρόεδρο της Δημοκρατίας που ακολουθούσε τον Τούρκο πρόεδρος στην είσοδο του προεδρικού Μεγάρου.
Ακολούθησε άλλο ένα κύμα αναρτήσεων με το βίντεο της στιγμής, όπου η κ. Σακελλαροπούλου ακολουθεί μεν αλλά σε απόσταση τον κ. Ερντογάν, γεγονός που μάλλον δεν πείθει για την ακρίβεια της απάντηση Γεραπετρίτη, ενώ λίγο μετά αναρτήθηκαν και άλλα βίντεο, με τον κ. Γεραπετρίτη να κάνει ανάλογη κίνηση σεβασμού (δηλαδή υπόκλιση) στον κ. Ερντογάν, καθώς τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Και εκεί δεν υπάρχει η κ. Σακελλαροπούλου.
Το σχόλιο της Καθημερινής για την υπόκλιση
Η υπόθεση σχολιάστηκε και από την Καθημερινή, που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εξαλλοσύνες. Όπως έγραψε με ελαφρά δόση ειρωνείας, “στον κόσμο του διαδικτύου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στην Αθήνα σε μια πολύ διαφορετική- όπως αποδείχθηκε- επίσκεψη, πρώτο θέμα ήταν η υπόκλιση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο προεδρικό Μέγαρο.
Ο φακός έπιασε τον Έλληνα ΥΠΕΞ να γέρνει το σώμα του μπροστά, την ώρα που έμπαινε ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι που δεν άργησε να πυροδοτήσει ένα διαδικτυακό πάρτι, στο οποίο το ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να μην απαντήσει.
Θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους μου, είπε ο υπουργός, εξηγώντας πως η υπόκλιση πήγαινε στην κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ακολουθούσε κατά πόδας τον Ταγίπ Ερντογάν. Αρα δεν ήταν λάθος η υπόκλιση, αλλά λάθος το timing”, ήταν το σχόλιο της εφημερίδας.
Συμπέρασμα
Θα αρκούσε η επισήμανση ότι απέδωσε τιμή, έστω και με υπερβολικό τρόπο, στον υψηλό καλεσμένο μας; Θα ήταν καλύτερη αυτή η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από την επίκληση του σεβασμού στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που μάλλον δεν έπεισε κανέναν; Δεν είναι βέβαιον, δεν είναι καθόλου πιθανό ότι θα αρκούσε μια τέτοια απάντηση στον κόσμο του διαδικτύου, που περιμένει με αδημονία το επόμενο θύμα του.
Ίσως δεν ήταν η καλύτερη- επικοινωνιακά- εικόνα για τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσε δείγμα υποταγής και ραγιαδισμού. Μάλλον μια υπερβολική έμφαση στον τύπο και στο savoir vivre, χωρίς να υπολογίσει τις εντυπώσεις και τον άγριο κόσμο των social media.
Δείτε επίσης: Νέα τιμολόγια ρεύματος: Οι αλλαγές που «έρχονται» από το νέο έτος – 10 ερωτήσεις και απαντήσεις