(ΤΑΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σαμαράς για γενοκτονία των Ποντίων: «Το παρελθόν είναι κομμάτι της εθνικής, συλλογικής μας ταυτότητας» (pic)

Το μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού για τη σημερινή μέρα

Το δικό του μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έστειλε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς λέγοντας πως «μόνο όσοι τιμούν το παρελθόν είναι ικανοί να κερδίσουν το μέλλον».

Αναλυτικά το μήνυμά του:

«Ο Ελληνισμός θυμάται και δεν ξεχνά. Γιατί μόνο όσοι τιμούν το παρελθόν είναι ικανοί να κερδίσουν το μέλλον. Κι αυτό το παρελθόν, το Έπος και το Δράμα των Ελλήνων, είναι κομμάτι της εθνικής, συλλογικής μας ταυτότητας».

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, παραμένει ζωντανή. Η Ελληνική Πολιτεία έχει αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και στις 19 Μαΐου αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Έλληνες της περιοχής αυτής. Αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την καθοριστική συμβολή των ξεριζωμένων Ποντίων στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανόρθωση της πατρίδας μας.

Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαίτερα η σημερινή επέτειος, σε μια συγκυρία που ο αυταρχικός αναθεωρητισμός απειλεί ευθέως τη σταθερότητα του κόσμου μας, ενεργεί αποτρεπτικά, ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες θηριωδίες. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η διαρκής επαγρύπνηση απέναντι στις διακρίσεις και τη βία είναι ευθύνη όλων μας» αναφέρει η Κατερίνα Σακκελαροπούλου.

Δείτε επίσης: ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Μιλάτε για γενοκτονία ενώ σφάξατε τους Τούρκους στην Τριπολιτσά το 1821»