“Κ. Χρηστίδη γιατί να μην υποθέσω και εγώ, θεωρητικά μιλώντας ότι εσείς θέλετε να εκφράσετε το Der Spiegel για το μεταναστευτικό; Γιατί όταν εγώ έχω πρόβλημα, το περιοδικό και η Γερμανία γενικότερα, ζητά να φέρει πίσω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τόσο ανθρωπιστικά θέλει να βοηθήσει αλλά δε θέλει να τους έχει στο έδαφός της; Πρέπει να τους έχω εγώ και να με βρίζει και από πάνω;”, είπε η κ. Βούλτεψη
Ρεπορτάζ: Έλενα Ιατρίδου
Ένταση υπήρξε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 17ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, όταν η Υφυπουργός Μετανάστευσης κλήθηκε να απαντήσει μετά την ομιλία του δημοσιογράφου Γιώργου Χρηστίδη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρηστίδης είναι ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, ο οποίος έφερε στο φως το ρεπορτάζ με τους 38 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου.
Μάλιστα ένα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής, έχασε τη ζωή του.
“Όταν παρεμβαίνει ένας δημοσιογράφος σε μια τέτοια υπόθεση όπου οι μαρτυρίες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ήταν δήθεν εκεί εγκλωβισμένοι χωρίς νερό στο ποτάμι και περνούσαν άλλοι μετανάστες και τους έλεγαν “μη μένετε εδώ, ελάτε μαζί μας, πάμε στην Ελλάδα“, όταν αυτό το ρεπορτάζ δεν προβάλλεται ποτέ, ούτε ενδιαφέρεται κανείς για τις μαρτυρίες, τότε τι ζητούν από την Ελλάδα να κάνει;
Να πάρει τους αστυνομικούς, να τους πάει στη νησίδα και να τους πει προσέξτε επειδή εδώ είναι 70-30, να μην πατήσετε λίγο πιο αριστερά γιατί είναι τουρκικό έδαφος.
Αυτό θα κάνουμε τώρα; Έχει δουλειά ο δημοσιογράφος να ανακατεύεται σε τόσο σοβαρό θέμα; Είχε κανένα πρόβλημα η Ελλάδα να πάρει τους 38 από τη νησίδα; Κάθε μέρα δεχόμαστε και περιθάλπτουμε δεκάδες ανθρώπους. Ποιο ήταν το πρόβλημα της Ελλάδας; Οι 38;”, τόνισε η κ. Βούλτεψη.
Έπειτα, απευθυνόμενη στον κ. Χρηστίδη του είπε:
“Όχι δεν το κάνατε επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων είπε κάτι.
Οι ΜΚΟ, σε μια από τις οποίες υποτίθεται δουλεύετε, πήγαν στο δικαστήριο και αυτό έβγαλε ασφαλιστικά μέτρα και ζητούσε να μη φύγουν οι άνθρωποι από την Ελλάδα, δε ζητούσε να πάμε στο τουρκικό έδαφος να τους πάρουμε.
Η Γερμανία παριστάνει καθημερινά τον ανθρωπιστή. Ενώ εγώ έχω 2.500 παιδιά που προστατεύω. Να κάνατε ένα ρεπορτάζ που να λέει ότι η Ελλάδα προστατεύει αυτή τη στιγμή αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά.
Το υπουργείο Άμυνας δεν είπε ότι η νησίδα είναι ελληνική. Σας είπα από την αρχή ότι αυτές οι νησίδες είναι μισές-μισές και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις διάγνωση.
Τελειώνω λέγοντας ότι (οι 38) ήταν στην τουρκική επικράτεια, δηλαδή στο τουρκικό τμήμα της νησίδας. Τι θέλετε λοιπόν; Ποιο είναι το θέμα; Δεν προστατεύει η Ελλάδα και το κάνει το Spiegel; Όχι κ. Χρηστίδη, πάρτε το αλλιώς, σκεφτείτε το. Πάτε λοιπόν στο περιοδικό σας και πείτε ότι προστατεύουμε τα ανήλικα. Να κάνετε ένα ρεπορτάζ.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος δε μπόρεσε να απαντήσει στην κ. Βούλτεψη καθώς η υφυπουργός ξαναπήρε τον λόγο. Παρούσες ήταν μεταξύ άλλων η Maja Sever, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η Renate Schroeder, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και η Flutura Kusari εκπροσωπώντας το ECPMF. Όταν μάλιστα η Maja Sever προσπάθησε να πει στην κα Βούλτεψη ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύουμε στους δημοσιογράφους τα ρεπορτάζ τους, η υφυπουργός απάντησε: «Do you want to censorship me? Just leave me to speak. I am a journalist, I have a history in journalism. When I speak, you don’t have to speak!».
Δείτε τα βίντεο από το συνέδριο:
Δείτε επίσης: 29η Agrotica: Προκλήσεις και ευκαιρίες με τη γεωργία άνθρακα