(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σαντορινιός στην POLITIC: «Θα πάμε μέχρι τέλους κάθε υπόθεση που σπιλώνει το αίτημα για Δικαιοσύνη»

Για εικόνες ντροπής σε σχέση με όσα συνέβησαν στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού κάνει λόγο ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο POLITIC. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως οι αρμόδιες Αρχές συμπεριφέρθηκαν λες και κυνηγούσαν τον μέγα τρομοκράτη κι εξάντλησαν όλη τους τη βιαιότητα πάνω στην ξύλινη πόρτα ενός μικρού σπιτιού στα Ιλίσια: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ανάλγητοι κι επικίνδυνοι για την κοινωνία».

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

Ο ίδιος, εξάλλου, υπογραμμίζει πως οι ημέρες που η ΝΔ υποσχόταν αέρα κι αυτός παρουσιαζόταν σαν χρυσός από τα φιλικά της ΜΜΕ και τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς δεν μπορούν να επιστρέψουν ξανά, καθώς η αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός έχει και πάλι φέρει την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής. Την ίδια ώρα, υπόσχεται πως για κάθε υπόθεση που σπιλώνει το αίτημα για Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα αυτής της χώρας, το κόμμα του θα το πάει μέχρι τέλους κι όσοι ενορχήστρωσαν κατηγορητήρια – φενάκες για να κρύψουν τα δικά τους ζοφερά πεπραγμένα να είναι σίγουροι ότι λόγω του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς θα βρεθούν και σύντομα υπόλογοι.

Ο κ. Σαντορινιός, εξάλλου, δεν παραλείπει να εκφράσει το παράπονό του για τα παραμελημένα νησιά μας, τα οποία χαρακτηρίζει για την ακρίβεια απολύτως ξεχασμένα από αυτήν την κυβέρνηση: «Τα δυο πιο σημαντικά ζητήματα στα οποία η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, σε μια περίοδο κρίσης και πανδημίας, όταν δηλαδή τα νησιά χρειάζονταν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, ήταν το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η διαχείριση της υγείας».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Σαντορινιού:

Κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως δεν παράγει ιδέες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών παρά ανακυκλώνει τη σκανδαλολογία ορισμένων ΜΜΕ, γι’ αυτό και υπολείπεται δημοσκοπικώς της ΝΔ. Έχει βάση αληθείας κάτι τέτοιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν έχει μόνο ρεαλιστικές θέσεις που απαντάνε στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά έχει και ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, έτοιμο να εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση πλατιών προοδευτικών συμμαχιών, την επόμενη κυβέρνηση δηλαδή.
Οι έξι πυλώνες που παρουσίασε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη και οι επιμέρους εξειδικεύσεις αυτών που γίνονται από τους αντίστοιχους τομείς του κόμματος, στοχεύουν στην άμεση αναχαίτιση της φτωχοποίησης της κοινωνίας και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους:

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή 6%. Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (1,3 δισ. ευρώ για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022). Αναδρομικά στους συνταξιούχους (2,5 δισ. ευρώ σε τρεις ετήσιες δόσεις). Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Αναπροσαρμογή συντάξεων. Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο και θέσπιση για ελεύθερους επαγγελματίες– αυτοαπασχολούμενους. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ενίσχυση ρευστότητας για Πολύ Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτή τη στιγμή, προσπαθώντας να υπερκεράσουμε την ελλιπή προβολή μας από τα ΜΜΕ, είμαστε σε μια διαδικασία κατά τόπους οργάνωσης στοχευμένων ημερίδων ώστε να αναπτυχθούν αδιαμεσολάβητα και απευθείας στους πολίτες οι παραπάνω προτάσεις, αλλά και το σύνολο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Ο πολίτης πριν πάει να ψηφίσει στην κάλπη πρέπει να γνωρίζει τι έχει να πει το κάθε κόμμα για τα πραγματικά του προβλήματα. Οι ημέρες όπου η ΝΔ υποσχόταν αέρα και αυτός παρουσιαζόταν σαν χρυσός από τα φιλικά της ΜΜΕ και τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς, δεν μπορούν να επιστρέψουν ξανά, καθώς η αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός έχει και πάλι φέρει την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής.
Τέλος, γιατί δεν θέλω να υπεκφεύγω των ερωτημάτων σας, πράγματι δημοσκοπικά δεν φαίνεται ακόμη αυτή η διαφορά κλίματος, που λαμβάνουμε από τον κόσμο. Όμως εμείς ως απάντηση σε κάθε δημοσκόπηση, έχουμε το πρόγραμμά μας το οποίο θα επικοινωνήσουμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε φορέα με στόχο να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας.

Με δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο ισχύει ακόμα το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς;

Πιστεύετε ότι χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, όταν ο κ. Παππάς κατηγορείται με πλημμέλημα- πλημμέλημα τονίζω- για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016; Απλώς να θυμίσω ότι με τον συγκεκριμένο Νόμο, όπως και με την όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον τότε υπουργό, το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε 200 εκ. ευρώ, για πρώτη φορά καναλάρχες που κουνούσαν το δάχτυλο στην κοινωνία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, πλήρωσαν ενοίκιο για την συχνότητα που κατείχαν, άνοιξε η ΕΡΤ που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κλείσει βίαια και αναπολώντας προφανώς άλλες εποχές.

Πιστεύετε ότι χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όταν το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με την υποτιθέμενη σκευωρία, παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο με κατηγορία μια χρονική καθυστέρηση που δεν σχετίζεται σε τίποτα με την υπόθεση της Novartis;

Μιλάμε επί της ουσίας για την αθώωση όλων των κατηγορούμενων από τη κατασκευασμένη κατηγορία της σκευωρίας. Εδώ και τρεισήμισι χρόνια ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ προσπαθούν να κρύψουν κάτω από χαλί το σκάνδαλο της Novartis, να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη και να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Αναφορικά με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, με επίσημη βούλα, το στημένο κατηγορητήριο της προανακριτικής κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων και γύρισε μπούμερανγκ για όσους επιχείρησαν να το συγκαλύψουν εξ αρχής.

Και ας προχωρήσω λίγο τον συλλογισμό μου: χάνεται το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όταν ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που άφησε αποθεματικό 37 δισ. ευρώ, όταν σήμερα καταγράφονται σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων και ρεκόρ διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τις «γαλάζιες ακρίδες»; Όταν ήμασταν η μόνη κυβέρνηση που άρχισε και τελείωσε το έργο της στηρίζοντας τους αδύναμους της κοινωνίας μας (κοινωνικό μέρισμα, κατάργηση ντροπιαστικού πεντάευρω στα νοσοκομεία, 13η σύνταξη, σχολικά γεύματα, κ.ά.), όταν σήμερα το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση είναι απώλεια 40% της αγοραστικής δύναμη των πολιτών;
Και ποιος, τέλος, θα αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που όχι μόνο μέσω της πρόσφατης διακυβέρνησης, αλλά με την όλη ιστορική της πορεία, έχει υπερασπιστεί τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη, την ώρα που με αποδείξεις πλέον η χώρα βιώνει ένα από τα πιο δύσοσμα σκάνδαλα παρακολουθήσεων, όταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί ήταν «επισυνδεδεμένοι» με σκοπό να χτίσει ο κ. Μητσοτάκης το παρακράτος της αρεσκείας του και να διατηρηθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία;

Εμείς, κάθε υπόθεση που σπιλώνει το αίτημα για Δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα αυτής της χώρας, θα το πάμε μέχρι τέλους. Και όσοι ενορχήστρωσαν κατηγορητήρια- φενάκες για να κρύψουν τα δικά τους ζοφερά πεπραγμένα, να είναι σίγουροι ότι λόγω του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς θα βρεθούν και σύντομα υπόλογοι.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, κι ακόμα πιο πάνω από την Ελλάδα, σε πολλές και πιο ισχυρές οικονομίες από την ελληνική. Μήπως είναι άδικη η κριτική που ασκείτε κι επί τούτου στην κυβέρνηση;

Μα, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το ύψος του πληθωρισμού, αλλά ο λόγος σε σχέση με τους μισθούς και την πραγματική αγοραστική δύναμη του πληθυσμού.
Θα μιλήσω με επίσημα νούμερα βάσει των στοιχείων από το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και την ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% και σε 12μηνη βάση στο 9,2%, την ώρα που έχουμε πια την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες, ακόμα και πολλαπλάσιες, του γενικού.

Τα λαϊκά νοικοκυριά, με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, έχουν απώλεια έως και 40% της αγοραστικής τους δύναμης των νοικοκυριών, ενώ το α’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα. Το 71% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής. Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξάνεται από το 2019 μέχρι το 2021, ενώ είχε μειωθεί σημαντικά από το 2016 μέχρι το 2019
Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό έχει μόνο να αντιπροτείνει το καλάθι του νοικοκυριού, μια απόλυτη κοροϊδία αφού όπως έχουν επισημάνει φορείς της αγοράς, καταναλωτικές οργανώσεις και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιουργεί συνθήκες ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις σε προϊόντα εκτός καλαθιού. Παράλληλα και παρά τις συχνές επισκέψεις του υπουργού της Αναπτύξεως στα σούπερ μάρκετ με τις κάμερες από κοντά, η αισχροκέρδεια παραμένει ανεξέλεγκτη και οι έλεγχοι στην αγορά είναι ελάχιστοι.

Εμείς ζητάμε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως η στήριξη του εισοδήματος, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.
Πίσω από το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης για να κρύψει τα μεγάλα σκάνδαλα που βαραίνουν την διακυβέρνησή της, ο κόσμος φτωχοποιείται και τα χαμηλά νοικοκυριά κινδυνεύουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ανάλγητοι και επικίνδυνοι για την κοινωνία. Πρέπει να φύγουν τώρα.

-Η περιφέρεια και δη τα νησιά αισθάνονται και είναι εν πολλοίς παραμελημένα. Με βάση και τα νέα δημογραφικά δεδομένα, όπως αυτά θα αποτυπωθούν και στις βουλευτικές έδρες, πόσο μπορεί κανείς να αισιοδοξεί για το μέλλον;

Έχετε δίκιο ότι τα νησιά είναι παραμελημένα, για την ακρίβεια είναι απολύτως ξεχασμένα από αυτήν την κυβέρνηση. Το σχόλιό σας για τα νέα δημογραφικά δεδομένα και την ενδεχόμενη αύξηση της κατανομής κολλάει τέλεια στο πώς η κυβέρνηση βλέπει τα νησιά: το 2019 με κοντόφθαλμο και προκλητικά ψηφοθηρικό τρόπο έταζε τον ουρανό με τα άστρα στους νησιώτες, εκμεταλλευόμενη χρόνια προβλήματα του νησιωτικού χώρου, αλλά και βυσσοδομώντας πάνω σε αντικειμενικά προβλήματα, όπως π.χ. το μεταναστευτικό. Δεν αποκλείω και σε αυτές τις εκλογές, με τις πιθανές αυξήσεις των εδρών, να αρχίσει πάλι να τάζει και να υπόσχεται.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μετά τις εκλογές του Ιουλίου η ΝΔ δεν εφάρμοσε καμία απολύτως μέριμνα ή πολιτική για την νησιωτικότητα. Ο προϋπολογισμός των άγονων γραμμών εκτροχιάστηκε με μαγικό τρόπο, την ώρα που τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα συνδεσιμότητας και οι φορείς έχουν βγει στον δρόμο με συνεχείς διαμαρτυρίες. Κανένα έργο υποδομής δεν έχει γίνει στα νησιά και η αναπτυξιακή τους προοπτική έχει αφεθεί στην τύχη της. Αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προϋπολόγιζε κάθε χρόνο τέσσερα εκ. ευρώ για μικρά λιμενικά έργα. Είχε εφαρμόσει το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που χρηματοδότησε με 77 εκ. ευρώ απαραίτητα έργα υποδομής που βελτίωσαν την καθημερινότητα των νησιωτών. Είχε θέσει σε εφαρμογή το Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό 102 εκ., που αντιστοιχούσαν σε σημαντικά έργα σε κάθε περίπου νησί. Σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή την αντικατάσταση της υδροφόρας της ντροπής με σύγχρονες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Οι αφαλατώσεις εξασφάλισαν ποιοτικό και αρκετό νερό στα μικρά άνυδρα νησιά του Αιγαίου, ενώ το Δημόσιο εξοικονόμησε πάνω από πέντε εκ. ευρώ, διοχετεύοντάς τα πάλι πίσω για τις ανάγκες των νησιών.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα των νησιών αυτή την στιγμή;

Τα δυο πιο σημαντικά ζητήματα στα οποία η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, σε μια περίοδο κρίσης και πανδημίας, όταν δηλαδή τα νησιά χρειάζονταν την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, ήταν το Μεταφορικό Ισοδύναμο και η διαχείριση της υγείας των νησιών.
Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της αποδόμησε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το μόνο ουσιαστικό μέτρο που έχει τεθεί σε εφαρμογή και είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν επί δικής μας διακυβέρνησης οι πληρωμές για τα εισιτήρια γίνονταν κάθε μήνα, τώρα οι νησιώτες περιμένουν ακόμη τα χρήματα για ταξίδια που έχουν γίνει από την αρχή του έτους. Όταν οι επιχειρήσεις λάμβαναν το ισοστάθμισμα κάθε τρίμηνο, τώρα έχουν μείνει απλήρωτες από το 2021. Και όταν εμείς υλοποιούσαμε την πιλοτική εφαρμογή του σκέλους της επιδότησης των καυσίμων, απευθείας στην αντλία, ώστε επισκέπτες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών να βλέπουν μειωμένη την τιμή της βενζίνης, το υπουργείο έσπευσε να καταργήσει το ΜΙ στα καύσιμα, αντικαθιστώντας το σχεδόν τρία χρόνια μετά με ένα σύστημα γραφειοκρατικό και μη αποδοτικό.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που στοχεύει όχι μόνο στην εξισορρόπηση της συνεχούς ανάγκης για μετακινήσεις των νησιωτών, λόγω των αρνητικών συνθηκών της νησιωτικότητας, αλλά στηρίζει τις ίδιες τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών, αντισταθμίζοντας τα μειονεκτήματα της απόστασης και του μεγάλου κόστους ζωής. Την ώρα που όλη η κοινωνία, και ιδιαίτερα τα νησιά, βίωναν και βιώνουν μια ακόμη κρίση ακρίβειας και έλλειψης ρευστότητας κατά τη διάρκεια των lock down, το ΜΙ θα μπορούσε- γιατί αυτήν την αναπτυξιακή λογική είχε ο σχεδιασμός του- να λειτουργήσει ως μοχλός στήριξης και επανάκαμψης για τις επιχειρήσεις των νησιών και τα νοικοκυριά. Η ΝΔ απέτυχε ακόμη και σε αυτό: να εκμεταλλευτεί προς όφελος των νησιών ένα έτοιμο μέτρο.
Τέλος, τα ζητήματα της υποστελέχωσης των νησιωτικών δομών Υγείας και της υποβάθμισης του ΕΣΥ στα νησιά, είναι κρίσιμα αυτήν την περίοδο. Τα τελευταία τρία χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία σχεδόν μόνιμη πρόσληψη στα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία των νησιών. Προσπαθεί να καλύψει τα κενά μέσω της μεταφοράς γιατρών και νοσηλευτών, που όμως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και ανακυκλώνει τις ελλείψεις. Τα νησιά μας, ακόμη και τα μεγαλύτερα, όπως η Κως και η Ρόδος, ζουν τραγικές εικόνες εγκατάλειψης των δομών υγείας τους. Οι νησιώτες ζουν συνεχώς σε επισφάλεια και ξοδεύουν υπέρογκα ποσά σε μετακινήσεις και επισκέψεις σε ιδιωτικές δομές. Δυστυχώς γι’ αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο η ολιγωρία και η ανικανότητα του περίφημου «επιτελικού» κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπάρχουν εκπεφρασμένα, από κυβερνητικά στελέχη, σχέδια ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας των νησιών που καταδεικνύουν τη ληστρική λογική της ΝΔ για την νησιωτικότητα, για τους νησιώτες αλλά και για την ίδια την Δημόσια Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αποδείξει ότι η νησιωτικότητα αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα του. Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποδείξαμε ότι μπορεί μια άλλη πολιτική για τα νησιά και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί. Για όλα όσα κάναμε και για όλα όσα έχουμε προγραμματίσει να υλοποιήσουμε, είμαι προσωπικά- ως νησιώτης- περήφανος γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα και μια κυβέρνηση άκουσε τους κατοίκους των νησιών και ανταποκρίθηκε με όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή της στις πραγματικές τους ανάγκες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των νησιών.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας και για τις πρόσφατες εικόνες που είδαμε στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού και για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ποια η δική σας διαφορετική πρόταση;

Πρώτον, θέλω να πω ότι όλοι μας αισθανθήκαμε ντροπή για τις εικόνες που είδαμε. Μιλάμε για ένα σπίτι πρώτη κατοικία, μιας γυναίκας μόνης της που λαμβάνει μια μόνο σύνταξη και αναφορικά με ένα χρέος 15.000 ευρώ. Οι αρμόδιες Αρχές συμπεριφέρθηκαν λες και κυνηγούσαν τον μέγα τρομοκράτη και εξάντλησαν όλη τους την βιαιότητα πάνω στην ξύλινη πόρτα ενός μικρού σπιτιού στα Ιλίσια. Ντροπή και οργή αισθάνθηκαν και οι χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα εκείνη την ώρα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να ζητήσουν δικαιοσύνη και κοινωνική προστασία. Στην Ιωάννα Κολοβού και σε όλους αυτούς τους πολίτες υπόλογη είναι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Οι «Πάτσηδες» έχουν βγει παγανιά ανενόχλητοι και ζητάνε γη και ύδωρ από τους χιλιάδες μικροδανειολήπτες. Μόνο για το 2022 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 44.000 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων και πρώτης κατοικίας, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι.

Την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αυξηθεί δραματικά. Τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους και εγκυμονώντας κινδύνους για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει αποτύχει παταγωδώς, την ώρα που αυτή η κυβέρνηση ήρε πλήρως το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Μπροστά σε αυτήν την αναλγησία και την ανικανότητα να προστατευτούν τα σπίτια των συνανθρώπων μας, υπάρχει άλλη λύση, ρεαλιστική και εφικτή. Εμείς προτείνουμε ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά σε 120 δόσεις με κούρεμα της βασικής οφειλής. Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές -και για τις τράπεζες και για τα funds. Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα, με τον τρόπο αυτό διατηρούνται στοιχεία του νόμου Κατσέλη. Προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Δείτε επίσης: Πιερρακάκης: «Οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους»