Στη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων. Εκτός από το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ΔΑΡΔΑΝΟΣ, υπάρχουν και άλλα σχέδια που περιλαμβάνουν τη λειτουργία πέντε σταθμών βάσης στην Αττική, οι οποίοι θα μπορούν να παρέμβουν άμεσα σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι σταθμοί αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με λέμβους της ΕΜΑΚ, Cobra και Hummer, προκειμένου οι δυνάμεις να είναι κοντά σε περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες. Η Πολιτική Προστασία έχει σχεδιάσει και τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ισχυρής μετεωρολογικής πρόγνωσης. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων και άλλων δημόσιων χώρων, καθώς και οδηγίες για τους πολίτες.
Ο ρόλος του υπουργείου είναι να συντονίζει τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια κρίσεων και να ενημερώνει τον κρατικό μηχανισμό και τους πολίτες για τις απαιτούμενες προετοιμασίες. Ανακοίνωσε ότι από τις 15 Αυγούστου, αποστέλλονται επιστολές στους Δήμους και Περιφερειάρχες για καθαρισμούς φρεατίων και ρεμάτων. Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, έχουν καταγραφεί έργα που είναι σε διάφορες φάσεις υλοποίησης.
Αναφερθείς στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου και τη σημασία των μηνυμάτων από το 112, τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη ενημέρωση και τη συνεχή συνεργασία με κορυφαίους μετεωρολόγους. Η έγκαιρη αποστολή μηνυμάτων από το 112 είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των πολιτών, ακόμα και αν ορισμένες φορές ενδέχεται να θεωρηθούν περιττά. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σε περίπτωση καταιγίδων, η Πολιτική Προστασία θα είναι σε ετοιμότητα για άμεσες ενέργειες, αναφέροντας και την τραγική απώλεια ζωών που καταγράφηκε στη Βαλένθια όταν δεν λειτούργησε το 112.