Σχέδιο δέκα σημείων για την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

Παρουσιάστηκε σχέδιο δέκα σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διεξάγεται αυτή την ώρα στην Πεντέλη, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, των συναρμόδιων υπουργών, της περιφέρειας και των δήμων των περιοχών που πλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Άμεσα έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους που υπέστησαν ζημιές, έχοντας ως στόχο την αποκατάσταση όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που πλήγηκαν από τις φωτιές.

Από σήμερα, Τρίτη 20 Αυγούστου 2024, είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τους δήμους, θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τις λεπτομέρειες του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη», το οποίο αφορά στον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καταστραφεί, μέσω fast track διαδικασιών σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την αποκατάσταση των δασών και των ρεμάτων της Αττικής, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, υλοποιούνται αναδασώσεις 58.340 στρεμμάτων στην Αττική με πόρους του ΤΑΑ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και των δασικών υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση των οικοσυστημάτων.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, σε έκταση 1,4 εκ. στρεμμάτων, με στόχο την οργάνωση δασικών συνεταιρισμών ως διαχειριστές των δασών από την επόμενη αντιπυρική περίοδο στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης.

Αποτυπώνονται επίσης αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα, σε συνολική επιφάνεια 42 εκ. στρεμμάτων.

Για πρώτη φορά, εκπονούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης», τα οποία περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών.

Συνολικά διατίθενται περισσότερο από 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και υποδομών της πολιτικής προστασίας, καθώς και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών.

Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζονται και ενισχύονται οι διαδικασίες για τους καθαρισμούς οικοπέδων, με τη χρήση επιπλέον εποπτικών εργαλείων, ελέγχων και κυρώσεων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading