Σχέδιο “Έβρου” στα νησιά ετοιμάζει η Αθήνα
EUROKINISSI

Σχέδιο “Έβρου” στα νησιά ετοιμάζει η Αθήνα

του Γιάννη Χαβιανίδη

Έχοντας “σφραγίσει” τα χερσαία σύνορα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αποκλείοντας την είσοδο παράνομων προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει σχέδιο “Έβρου” και στα νησιά του Αιγαίου, θέλοντας αφενός να περιορίσει τις όποιες “διαρροές” υπάρχουν και αφετέρου να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρησή τους.

Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί θα βασίζεται στην τακτική του Pushback. Δηλαδή στην απόκρουση των μαζικών ροών και στην απώθησή τους πίσω στην τουρκικές ακτές. Η απόφαση αυτή κρίθηκε ως επιτακτική δεδομένου ότι το έργο των αρχών είναι σαφώς πιο δύσκολο στο Αιγαίο.

Οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά, έστω και σε περιορισμένη έκταση, δημιουργούν μικρές…. Μόριες, γεγονός που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου σε συναγερμό. Ιδίως στη Λέσβο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφτασε το αρματαγωγό “Ρόδος” προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο λιμάνι του νησιού.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της κατάστασης αφού το τελευταίο 24ωρο στον Έβρο καταγράφηκαν περισσότερες από 6.500 αποτροπές, ενώ έγιναν περισσότερες από 260 συλλήψεις. Την ίδια ώρα, στο Νότιο Αιγαίο οι αστυνομικές δυνάμεις κατέγραψαν περίπου 700 εισόδους.

Αδειάζουν τα νησιά, μεταφέρονται στην ενδοχώρα

Προκειμένου να μην εκτραχυνθεί περαιτέρω η κατάσταση το σχέδιο που μελετά η ελληνική κυβέρνηση είναι της απέλασης όσων έχουν συλληφθεί να περνούν παράνομα τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα.  Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα εξετάζει την άμεση επιστροφή των συλληφθέντων στις χώρες προέλευσής τους χωρίς να προηγηθεί κάποια καταγραφή. Ο λόγος της μη καταγραφής έγκειται στο ότι οι κρατούμενοι μετανάστες κατά πάγια τακτική δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγραφα, πρακτική που καθιστά ανέφικτη την ταυτοποίησή τους.

Στο μέτωπο των διπλωματικών χειρισμών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Στην Αθήνα μιλούν για ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη φράση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επισήμανε πως: «οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα».

Η στήριξη της Ε.Ε. σε πράξεις

Όσον αφορά την περίφημη στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, αυτή μετουσιώνεται σε πράξεις. Πιο συγκεκριμένα κατόπιν αιτήματος μας, η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκαφών για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους, δύο οχημάτων με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφυλάκων  πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα  350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι άμεσα  διαθέσιμα άμεσα και τα υπόλοιπα θα  μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Η οικονομική υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού γενικά και τη δημιουργία και διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Τέλος ενεργοποιείται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούμε να λάβουμε βοήθεια σε ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Loading

Play