Σχοινάς: «Δε γίνεται τα κράτη υποδοχής να επωμίζονται τα βάρη»

Σχοινάς: «Δε γίνεται τα κράτη υποδοχής να επωμίζονται τα βάρη»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος τόσο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που θα παρουσιάσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Σχοινάς σχολίασε: «Τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Χρειαζόμαστε μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα».

Όσον αφορά τους τρεις πυλώνες που θα το διέπουν, αυτοί είναι οι εξής:

– Η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων.

– Η κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

– Ο επιμερισμός των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

«Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης»

Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη-μέλη, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας κλονίστηκε, αλλά όχι οι αρχές και οι αξίες που τον χαρακτηρίζουν. Και τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, που πρότεινε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετατρέπουμε την τεράστια πρόκληση της οικονομικής επανεκκίνησης σε ευκαιρία».

Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι «θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για κάποιους που χάνουν και κάποιους που κερδίζουν, αυτή η συζήτηση είναι πια ξεπερασμένη. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ έχουμε την ανάληψη από κοινού των βαρών της κρίσης, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία» και προειδοποίησε: «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η εσωτερική μας αγορά, η αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος μας, τη στιγμή μάλιστα που οι εταίροι μας διεθνώς έχουν επίσης προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα παροχής ρευστότητας. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει».

Η εκταμίευση πόρων θα συνδέεται με στόχους

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την εκταμίευση των πόρων: «Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει η αιρεσιμότητα έτσι όπως τη ζήσαμε στη μνημονιακή εποχή. Εδώ έχουμε μια απειλή που μας αγγίζει όλους. Η εκταμίευση των πόρων θα συνδέεται με στόχους και θα συναρτώνται με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η ιδιοκτησία των διαδικασιών αυτών θα είναι εθνική και αποτέλεσμα συμφωνίας, όχι μονόπλευρης επιβολής».

Δείτε επίσης: Πέτσας: Παρατάσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Loading

Play