Σε Γολγοθά εξελίσσεται η καθημερινότητα για τους πολίτες της Τουρκίας, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, καθώς συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας.
Έκκληση προς τους συμπατριώτες τους να «βγάλουν τα χρήματα κάτω από τα μαξιλάρια» και να τα εκμεταλλευτούν στο πλαίσιο «των ευκαιριών της νέας οικονομική πολιτικής» που εφαρμόζει -αλλά έχει κατατροπώσει την αξία της τουρκικής λίρας- απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bankada, yastık altında, kasasında parası özellikle dövizi bulunan bireylere ve kurumlara çağrı yapmak istiyorum. Herkesi yeni ekonomi politikamızın getirdiği fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum.https://t.co/M9jbmzKIP0 pic.twitter.com/zIKikKlxwJ
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) December 8, 2021
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν απευθύνθηκε σε άτομα και φορείς που διαθέτουν χρήματα είτε στις τράπεζες, είτε στα σπίτια τους.
«Επιθυμώ να κάνω μία έκκληση στα άτομα ή τους φορείς που διαθέτουν χρήματα στις τράπεζες, κάτω από τα μαξιλάρια, στις ταμειακές και ιδιαίτερα σε άτομα τα οποία διαθέτουν συνάλλαγμα. Καλώ τους πάντες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που έφερε η νέα οικονομική πολιτική μας, την οποία οικοδομήσαμε έχοντας ως θεμέλια τις επενδύσεις την απασχόληση, την παραγωγή και τις εξαγωγές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας πως: «οι διακυμάνσεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές και στις ισοτιμίες, μετά από κάποιο διάστημα σίγουρα θα σταματήσουν».
Δημοσκοπήσεις – κόλαφος για τον Ερντογάν
Το μήνυμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι κοινό: η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει το ονοματεπώνυμο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Eurasia Research, η οποία διεξήχθη το διάστημα 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου, παρουσιάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιο ψηλό ποσοστό από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν
Αλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κατακρήμνιση της αξίας της λίρας δεν έχει προκληθεί από προβλήματα στα θεμέλια της οικονομίας της χώρας, όπως στο παρελθόν. Τα νομισματικά προβλήματα της χώρας αντανακλούν σχεδόν στο 100% τις όλο και πιο λανθασμένες αποφάσεις ενός άνδρα και της επιρροής του στη δήθεν ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα: του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει οικονομική κρίση, το 71% απάντησε θετικά, ενώ στο ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δώσει τέλος στην οικονομική κρίση, το 72,1% απάντησε αρνητικά και το 14,3% θετικά.
Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το 84,2% απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν, το 73,2% το ΑΚΡ, το 70,1 % η Λαϊκή Συμμαχία (ΑΚΡ και ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ), το 70,4% ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το 67,8% το MHP και το 15,4% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος Ερντογάν διαχειρίζεται καλά ή κακά την οικονομία, το 80,3% έκανε λόγο για «κακή διαχείριση» και το 12,3% για «καλή διαχείριση».
Ερωτηθέντες εάν ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι πραγματικός, το 7,4 % απάντησε θετικά και το 85,9 % αρνητικά.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το 67,5% απαντά θετικά, ενώ το 22,8% αρνητικά.
Στο ερώτημα ποιο κόμμα σκοπεύουν να ψηφίσουν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών (οι αναποφάσιστοι δεν κατανέμονται), το 26,4% απάντησε CHP, το 24% AKP, το 11,3% Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, το 9,5% το φιλοκουρδικό HDP, το 5,7% το ακροδεξιό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το 2,3% DEVA του Αλί Μπαμπατζάν και το 2,3% το Κόμμα του Μέλλοντος του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δείτε επίσης: Τουρκία: Από τα 415 στα 185 ο βασικός μισθός – «Είστε αχάριστοι», απαντά ο Ερντογάν
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο με ιερέα σε μπουζούκια προκαλεί αντιδράσεις
- Έρχονται άλλες δυο παραιτήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Κεφαλονιά: Τραγική απώλεια 42χρονης μητέρας σε πυρκαγιά
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση οικοδόμων με εργασιακά αιτήματα του κλάδου
- Στρατηγική του Μαξίμου για το μέτωπο κατά του ΠΑΣΟΚ