Σε εξέλιξη η τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο

Αυτή την ώρα διεξάγεται στην Πάφο η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και ΗΑΕ.

Oι Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας και Γκάμπι Ασκενάζι βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παίρνει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ εκπροσωπείται στη συνάντηση από τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των Εμιράτων και τέως υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Ανουάρ Γκαργκάς (Anwar Gargash).

Αυτή είναι η παρθενική κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία καθίσταται δυνατή μετά την ομαλοποίηση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρόσφατα, και έχει στόχο την αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται, μέσα και από την εν λόγω εξέλιξη, για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση μιας θετικής ατζέντας, αναφορικά με την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ενημέρωσε επίσημα το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπουργοί πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, όπως επίσης στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Ταυτόχρονα, θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν, με την παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, επί συγκεκριμένων και στοχευμένων προτάσεων για ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων-και όχι μόνο- χωρών σε συγκεκριμένους τομείς.

Όπως είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων και η διεύρυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο νεολαίας και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τέλος, το πρωί του Σαββάτου οι συμμετέχοντες υπουργοί έχουν προγραμματισμένη κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί για τον σκοπό αυτό στον χώρο της συνάντησης στην Πάφο.

Δείτε επίσης: Απάντηση Αναστασιάδη για τη θέση της Τουρκίας: “Η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ