Σε πρώτο πλάνο η «καμπύλη» της… οικονομίας
EUROKINISSI / ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε πρώτο πλάνο η «καμπύλη» της… οικονομίας

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Έχοντας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lock down, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού η προσοχή όλων στρέφεται στην «καμπύλη» της… οικονομίας.

Προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι οι επόμενοι μήνες να γίνουν… διαχειρίσιμοι, ούτως ώστε να θωρακιστεί η οικονομία όσο το δυνατόν καλύτερα και η επιστροφή στην ομαλότητα να μην αποδειχθεί (στην πράξη) όνειρο θερινής νυχτός.

Το μοντέλο που σχεδιάζεται να ακολουθηθεί βασίζεται στο τρίπτυχο επιδοτήσεις, εγγυήσεις και ρευστότητα, προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο στόχος θα επιτευχθεί, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι το Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν κατέρρευσαν τα δημόσια οικονομικά. Συν τοις άλλοις, καθημερινά κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι τελικά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί περίπου στο 5% και όχι στο καταστροφικό 10% που προέβλεπαν διεθνείς οίκοι.

Δεν καθιερώνεται υποκατώτατος μισθός

Στην προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη από τα συνεχή fake news που αφορούν την επόμενη ημέρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε καθιέρωση μηνιαίου μισθού 533 ευρώ και στην απελευθέρωση των απολύσεων.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθιέρωσης υποκατώτατου μισθού», τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός ο οποίος πρώτος έθεσε ζήτημα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου. Κατηγορηματικά τονίζεται, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη σκέψη και κανένα άλλο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, παρά μόνο αυτό που όλοι γνωρίζουμε».

Η μεγάλη μάχη για το κορονο-ομόλογο

Η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένα τη σπουδαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου, όπως για παράδειγμα ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές, αλλά κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η Ευρώπη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Με την έκδοσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ενώ ως άκρως θετικό αξιολογείται ότι η Ελλάδα επωφελείται ισότιμα από τα μέτρα που στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, όπως είναι για παράδειγμα η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.

Loading