Γύρω στις 15 Ιουνίου αναμένεται να σταματήσουν να κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κορονοϊό – Το θέμα έχει άλλωστε απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών που παίρνει τις εν λόγω αποφάσεις.
Παράλληλα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι εντός του Ιουλίου θα καταστεί δυνατό να μη φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όσοι θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και θα έχει περάσει ένα διάστημα ώστε να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία τότε δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.
Μόσιαλος: Πότε δεν θα φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Σκάι, εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο
«αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
«Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων.
«Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί 3η δόση ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο.
Επικαλέστηκε στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη.
Εκτίμησε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.
«Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Πχ αν γίνει αναμνηστική δόση στη χώρα μας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μείξη εμβολίων γιατί γνωρίζουμε ότι η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής.
Η Ελλάδα «σπάει» το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμένων
Στο μεταξύ, ορόσημο θεωρείται για την χώρα μας το Σάββατο, 29 Μαΐου, καθώς πρόκειται για την ημέρα που συμπληρώθηκαν 2 εκατομμύρια πολίτες που πλέον είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις κατά του κορονοϊού.
Το γεγονός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι μία από τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να αφήσει πίσω την πανδημία, που σταμάτησε τον χρόνο.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μαζική συμμετοχή στην διαδικασία των ηλικιών 18 -30, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής, «γεννούν» ελπίδες για το μέλλον.
«Ναι» στο μονοδοσικό της Johnson & Johnson από τους 20αρηδες
Ηδη τις τελευταίες ώρες, οι νέοι που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν ώστε να περάσουν ένα -όσο γίνεται- ασφαλές καλοκαίρι είναι εκατοντάδες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτά που έχουν απομείνει μέχρι αυτή την ώρα είναι ελάχιστα. Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει είναι πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κλείστηκαν 50.000 ραντεβού.
Αλλωστε, το γεγονός πως το εμβόλιο είναι μονοδοσικό θεωρείται ένα επιπλέον κίνητρο για τους εποχικά εργαζόμενους νέους στα νησιά που θέλουν να είναι ασφαλείς πριν φτάσουν στους προορισμούς για να εργαστούν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαθέσιμα ραντεβού δεν υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξουν και νέα για όσους θέλουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Δείτε επίσης: Ηλ. Μόσιαλος: Όσοι δεν κάνουν εμβόλια παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκo