Αντιδράσεις για το νέο επώνυμο των Γλύξμπουργκ, ζητήματα νομικότητας και πολιτικής ευθύνης στην Ελλάδα. Συνεχείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση πολιτογράφησης δέκα μελών της οικογένειας Γλύξμπουργκ με το επίθετο De Grece, το οποίο αποτυπώνεται και στα διπλωματικά τους διαβατήρια. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι ο συγκεκριμένος προσδιορισμός παραπέμπει σε τίτλο ευγενείας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την νομική και ηθική διάσταση της επιλογής αυτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι η χορήγηση ιθαγένειας έγινε σύμφωνα με τις νομικές προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλείσει την προοπτική παραχώρησης και σε άλλους ενδιαφερομένους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέχεται έντονη κριτική για την άμεση και μάλλον ευνοϊκή διαχείριση της αίτησης ιθαγένειας από τη συγκεκριμένη οικογένεια. Πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να έχει πολιτικές προεκτάσεις, αφού συνδέεται με την αναβίωση θεμάτων μοναρχίας στην ελληνική πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανή αναβίωση ενός μονάρχης και τη διατήρηση μύθων που σχετίζονται με την πρώην βασιλική οικογένεια, ενώ ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, διατύπωσε νομικές παρατηρήσεις για την καταλληλότητα του επωνύμου που επιλέχθηκε. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την απονομή τίτλων διάκρισης, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία και την πολιτική σταθερότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr