Σημαντικές δηλώσεις Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο MED9: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Σημαντικές δηλώσεις Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο MED9: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

«Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), στην Πάφο. Ο Πρόεδρος, πλαισιωμένος από όλους τους ηγέτες των χωρών της ομάδας των MED9, ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός των όποιων εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας σε σχέση με το Μεσανατολικό.

Αναφέροντας ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την τραγική 50η επέτειο της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους από την Τουρκία στην Κύπρο, είπε ότι «επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συναδέλφους, για την υιοθέτηση συγκεκριμένου λεκτικού στη Διακήρυξη που αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την πραγματικότητα».

Το λεκτικό, πρόσθεσε, αντανακλά τη θέση της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη επανένωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, «στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου, αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ».

«Συμφωνούμε όλοι ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και υπογραμμίζουμε ότι η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό συστατικό για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο Πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Μεσογείου επηρεάζει άμεσα και κατά τρόπο καθοριστικό ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε την ανάγκη επανασύστασης του χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο στο νέο Κολλέγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος χαιρέτισε τη σημαντική παρουσία του Βασιλιά της Ιορδανίας στη Σύνοδο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στη Διακήρυξη που υιοθετήθηκε, σημειώνεται ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί έντονη ανησυχία, όπως και η διάχυση της κρίσης στον Λίβανο.

«Κοινός μας στόχος και επιδίωξη, παραμένει ο τερματισμός των όποιων εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας σε σχέση με το Μεσανατολικό», τόνισε ο Πρόεδρος.

Έκανε επίσης αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και στην ανάγκη πλήρους και άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου.

Πέραν της Μέσης Ανατολής, η Σύνοδος απασχόλησε και άλλα σημαντικά θέματα, όπως το Μεταναστευτικό και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο να τονίζει την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε την ανάγκη ενισχυμένης περιφερειακής συνεργασίας για τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή.

Loading

Play