Σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του Τύπου: Γαλαμάτης στο 2ο ετήσιο συνέδριο της ΕΙΗΕΑ

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του Τύπου: Γαλαμάτης στο 2ο ετήσιο συνέδριο της ΕΙΗΕΑ

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου της ΕΙΗΕΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού Τύπου ξεκίνησε με το πάνελ που είχε ως εισηγητές τον γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, και τον γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκδοτών Εφημερίδων, Ηλία Κοντέα. Η συζήτηση εστίασε στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά εξελίξεις στους υπό διαβούλευση νέους Κανονισμούς και Οδηγίες καθώς και στα σημαντικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πενταετία 2024-2029.

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης επισήμανε κατά την εισήγησή του ότι «όταν μιλάμε για τον Τύπο, ειδικά όταν μιλάμε για τον έντυπο Τύπο αλλά και γενικότερα για τα μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να περάσουμε σε μία επόμενη εποχή όπου δεν θα υποστηρίζεται και θα στηρίζεται το υποκείμενο, δηλαδή η επιχείρηση, ο εργαζόμενος, ο δημοσιογράφος, αλλά το αντικείμενο. Το υπόβαθρο δηλαδή». Ειδικότερα, επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποτελούν κρίσιμες ενέργειες για τη διατήρηση των επιχειρήσεων των μέσων ενημέρωσης, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που προκάλεσε η πανδημία και ο πληθωρισμός. «Είμαι βέβαιος ότι πολλές από τις επιχειρήσεις Τύπου δεν θα υπήρχαν σήμερα αν δεν κάναμε αυτές τις παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλαμάτης τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης ως πυλώνα της δημοκρατίας και της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών. Η κυβέρνηση στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας πληροφόρησης, με μέτρα όπως το ηλεκτρονικό μητρώο έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που διασφαλίζει τη διαφάνεια σχετικά με την ιδιοκτησία και τα οικονομικά στοιχεία των μέσων.

Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη των μικρών και τοπικών μέσων, με προγράμματα ενίσχυσης που εξασφαλίζουν την οικονομική τους βιωσιμότητα, καθώς και στην ψηφιακή μετάβαση μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Στο τελευταίο πάνελ που έκλεισε το συνέδριο, συζητήθηκαν νέα μοντέλα παραγωγής πρωτογενούς περιεχομένου, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες μεταξύ έντυπου και ψηφιακού Τύπου.

Loading

Play