Σημαντική μείωση των «κόκκινων δανείων» επισημαίνει ο Ν. Παπαθανάσης

Σημαντική μείωση των «κόκκινων δανείων» επισημαίνει ο Ν. Παπαθανάσης

Στη Βουλή παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν την σημαντική πτώση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Απαντώντας στην έντονη κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση άφησε απροστάτευτες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Παπαθανάσης αντέτεινε ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, το ποσοστό των κόκκινων δανείων μειώθηκε από πάνω από 40% το 2019 σε 7,5% το 2024.

Συνολικά, μεταξύ 2020 και 2021, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν πέσει στα 70,4 δισ. ευρώ. Το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσώπευαν περίπου το 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ποσοστό που σήμερα έχει μειωθεί στο 32%.

Ο κ. Παπαθανάσης αναγνώρισε τη σημασία αυτής της βελτίωσης, η οποία επιβεβαιώνεται και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς κάθε αναβάθμιση οδηγεί σε μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους, παρέχοντας δημοσιονομικό περιθώριο στο κράτος.

Επιπλέον, παρουσίασε στοιχεία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αναφέροντας ότι με τις εκλογές του 2023 επιβλήθηκαν νέες υποχρεώσεις στους σέρβισερ, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού, με 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις τον Αύγουστο του 2024, αυξημένες κατά 50,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέρριψε επίσης τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ασαφές και αναποτελεσματικό. Αντίθετα, υπογράμμισε τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου: ταχύτητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και δημόσιος συνεχής απολογισμός.

Όπως σημείωσε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην πενταετία 2024-2028, ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά, φτάνοντας στα 15,9 δισ. ευρώ το 2026.

Ο κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2025-2028 θα παρουσιαστεί σύντομα στη Βουλή και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛ.ΛΥ, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν.

©

Loading

Play