Οι αυξημένες δανειοληπτικές πράξεις της ΕΕ και ο πληθωρισμός είναι δύο από τους κυριότερους κινδύνους και προκλήσεις με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από την παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2023.
Όπως διευκρίνισε, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι κατεξοχήν ένα εργαλείο αξιολόγησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του. Αναφερόμενοι στις δύο βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, τονίστηκε ότι οι εκκρεμείς δανειοληπτικές πράξεις της ΕΕ στις αγορές αυξήθηκαν το 2023, φτάνοντας στα 458 δις ευρώ.
Ο ανεξάρτητος ευρωπαίος ελεγκτής σημείωσε ότι η έκθεση περιλαμβάνει σαφείς προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δανειοδοτήσεις του προγράμματος Next Generation EU, εφόσον η αποπληρωμή τους μπορεί να βαρύνει τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.
Ο πληθωρισμός και οι επακόλουθες μεταβολές στις αγορές ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης, με την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να χάσει σχεδόν 13% της αγοραστικής του δύναμης μέχρι το τέλος του 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού του 2023 δαπανήθηκε στους τομείς της συνοχής και των φυσικών πόρων, με συγκεκριμένες επισημάνσεις για την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία βελτιώθηκε στην Ελλάδα.
Στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, αναφέρθηκε ότι το επίπεδο ανταγωνισμού παρουσίασε πτώση την τελευταία δεκαετία, με σημαντικά ποσοστά μονοπροσωπικών προσφορών.
Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στις λογιστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και η σημασία της διαφάνειας στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.