(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Επενδύει στο θετικό κλίμα διαλόγου η Αθήνα

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στις 18:00 στη Νέα Υόρκη.

Αρκετές θα είναι οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με την πιο σημαντική βέβαια να είναι αυτή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18:00.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τον Τούρκο πρόεδρο μετά τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να στέκεται ιδιαίτερα στο θετικό κλίμα διαλόγου που υπάρχει με την Άγκυρα, μετά τη συνομιλία που είχαν στο Βίλνιους και την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.

«Η Ελλάδα χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύει στο διάλογο, πιστεύει στην επίλυση της μοναδικής μας διαφοράς που μας χωρίζει με την Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αυτός είναι ο στόχος ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:

16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο PBS μια μέρα πριν βρεθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και μίλησε με θετικά λόγια για τη χώρα μας, αφήνοντας αιχμές για τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος είναι πιο επιφυλακτικός όσον αφορά την πώληση των F – 16 στην Τουρκία.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μεντέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε συγκεκριμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν», είπε ο Ερντογάν.

Την Πέμπτη η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια θα μιλήσει και με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσει ομιλία στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του θα είναι η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της.

Τις διπλωματικές επαφές «χτίζει» ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης μάλιστα συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει μεταξύ άλλων στην Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ επίσης βρέθηκε και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων.

Στις διμερείς επαφές του εστιάζει στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Δείτε επίσης: Η συζήτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ορίζει το μονοπάτι για σταθερότητα στο Αιγαίο

Loading