Άμεση διαβούλευση μεταξύ της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ που εδρεύει στη Δ. Θεσσαλονική με τους φορείς και τους δημάρχους Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, αναφορικά με την χρησιμοποίηση του εναλλακτικού καυσίμου RSD/SRF που παράγεται από την επεξεργασία αστικών στερεών απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι:
«Τις τελευταίες ημέρες, μέσα στη μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση, έχω δεχθεί επιστολές από τους δημάρχους Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου και Λαγκαδά, όπως και από την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.
Θέμα τους αποτελεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων ώστε το Τιτάν να μπορεί να αξιοποιεί το εναλλακτικό καύσιμο RSD/SRF που παράγεται από την επεξεργασία αστικών στερεών απορριμμάτων.
Για σχεδόν είκοσι χρόνια η έδρα της επιχείρησής μου βρίσκεται στο Δήμο Παύλου Μελά σε πολύ μικρή απόσταση, μάλιστα, από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Πέρα λοιπόν από το πολιτικό μου ενδιαφέρον για μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, λογικό είναι να έχω και στενό προσωπικό ενδιαφέρον.
Κρίνω την παραπάνω τοποθέτηση αναγκαία για να προλάβω τυχόν προσωπικές προς εμένα επιθέσεις (συνηθισμένος είμαι άλλωστε) από τους κατ’ επάγγελμα οικολογούντες της πόλης και από τις μόνιμες «σειρήνες» που πάντα βρίσκουν τρόπους να αντιστρατεύονται έργα και παρεμβάσεις.
Καλώ λοιπόν τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους να μελετήσουν σε βάθος το θέμα και την τσιμεντοβιομηχανία να ξεκινήσει ,ανεξάρτητα από την πορεία της αδειοδότησης, διαβούλευση μαζί τους.
Βασικά στοιχεία της διαβούλευσης, τα οποία και μελέτησα προσωπικά, πρέπει να αποτελέσουν (η σειρά είναι τυχαία):
– Η σχετική μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι τυχόν διαφορές των δικών της δεδομένων από τα δεδομένα της καύσης στο Τιτάν.
– Οι παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και οι απόψεις των τότε κυβερνητικών στελεχών.
– Η εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας (3/7/2019) «Για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας», μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος»
– Η διεθνής και κυρίως η Ευρωπαϊκή πρακτική.
– Η προς χρησιμοποίηση τεχνολογία.
– Η δυνατότητα συμμετοχής των δήμων σε επιτροπή ελέγχου των ρύπων.
Προφανώς, η τυχόν έναρξη χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου καυσίμου θα πρέπει να ανασταλεί έως το τέλος της διαβούλευσης.
Η σφαιρική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι απολύτως απαραίτητη».