Σιμόπουλος προς Πιερρακάκη: Πότε ξεκινά ο Φορέας Επαναμίσθωσης και τι θα γίνει με το ακατάσχετο;
EUROKNISSI

Σιμόπουλος προς Πιερρακάκη: Πότε ξεκινά ο Φορέας Επαναμίσθωσης και τι θα γίνει με το ακατάσχετο;

Κατατέθηκε, εχθές, στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτου Σιμόπουλου με θέμα «Λειτουργία Φορέα Απόκτησης Επαναμίσθωσης και αύξηση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για χρέη στις τράπεζες».

Στην επίκαιρη ερώτηση ο κ. Σιμόπουλος ερωτά τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη:

Α) πότε σχεδιάζεται να λειτουργήσει πλήρως ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.  Η λειτουργία του φορέα αυτού, του οποίου ο ρόλος είναι η ανάληψη της υποχρέωσης απόκτησης κύριας κατοικίας ευάλωτου οφειλέτη, η μίσθωσή του σε αυτόν και η, υπό προϋποθέσεις, μεταβίβασή του σε αυτόν, θα αποτελέσει μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος χιλιάδων πολιτών 

Β) αν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ακατάσχετου ποσού του τραπεζικού λογαριασμού για χρέη τουλάχιστον προς στις τράπεζες, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός σωρευτικά τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει το 20%. Θα πρόκειται για μια ακόμη παρέμβαση που θα βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

Στο άρθρα 217επ του Ν 4738/2020 εισήχθη για πρώτη φορά ο Φορέας Απόκτησης  και Επαναμίσθωσης. Στον φορέα αυτό προβλεπόταν η ανάληψη της υποχρέωσης απόκτησης κύριας κατοικίας ευάλωτου οφειλέτη, η μίσθωσή του σε αυτόν και την, υπό  προϋποθέσεις, μεταβίβασή του σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση επικείμενου  πλειστηριασμού, ο οφειλέτης μπορεί να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του στον Φορέα  Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Μετά τη μεταβίβαση, ο οφειλέτης μπορεί να συνεχίσει να  κατοικεί στο ακίνητο ως μισθωτής. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, ο  φορέας υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει  οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. 

Ωστόσο, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης δεν έχει ακόμη συσταθεί, με  αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή να μην υφίσταται και μια πραγματική μεταρρύθμιση προς  όφελος χιλιάδων πολιτών να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 2 του ΚΕΔΕ «Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε  ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα  στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών είναι ακατάσχετες μέχρι  του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο  και σε ένα μόνο ίδρυμα. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται  γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή  ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Εφόσον υπάρχει  λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων,  γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός. Με απόφαση του Διοικητή της  ΑΑΔΕ ορίζονται ο τρόπος υποβολής και πιστοποίησης του χρόνου της παραλαβής και τα  στοιχεία της υποβαλλόμενης δήλωσης, ο τρόπος ενημέρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων  από την ΑΑΔΕ για την υποβαλλόμενη δήλωση και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή  της παρούσας παραγράφου. Κάθε άλλη διάταξη, που ρυθμίζει αντίθετα προς τις διατάξεις  της παρούσας παραγράφου, δεν εφαρμόζεται στις κατασχέσεις που επιβάλλονται στα χέρια  πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τον παρόντα Κώδικα» 

Σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν ή κινδυνεύουν  να έχουν κατασχέσεις ή δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. 

Η αύξηση, λοιπόν, του ακατάσχετου ποσού για χρέη στις τράπεζες από το όριο των  1.250 ευρώ, μετά τον μεγάλο πληθωρισμό που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί  ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες πολίτες. 

Ερωτάται ο κύριος υπουργός: 

Αφενός πότε σχεδιάζεται να λειτουργήσει πλήρως ο Φορέας Απόκτησης και  Επαναμίσθωσης και αφετέρου αν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ακατάσχετου  ποσού του τραπεζικού λογαριασμού για χρέη τουλάχιστον στις τράπεζες. 

Ο ερωτών βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης 

Στράτος Σιμόπουλος 

Loading

Play