Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα: η ελευθερία του Τύπου και οι επιπτώσεις για τη δημοκρατία

Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα: η ελευθερία του Τύπου και οι επιπτώσεις για τη δημοκρατία

Εξετάζοντας τις συνέπειες του σκανδάλου Predatorgate και τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ο αντιεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ελλάδας προκάλεσε αναστάτωση όταν το πόρισμα για το σκάνδαλο Predatorgate απάλλαξε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους από οποιαδήποτε αδικοπραγία. Η απουσία εμπλοκής οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας με το spyware Predator θεωρήθηκε τυχαίο γεγονός. Επίσης, ο αντιεισαγγελέας δεν βρήκε κανένα στοιχείο συμπαιγνίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κοινοί στόχοι παρακολούθησης ήταν απλή σύμπτωση.

Τα στοιχεία περί του σκανδάλου είναι ανησυχητικά, καθώς από τα 116 τηλέφωνα που ταυτοποιήθηκαν με το Predator, 28 από τους κατόχους τους ήταν υπό ταυτόχρονη παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η κατασκοπεία είχε επηρεάσει πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα αγωγές από τον Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για κατηγορίες συκοφαντικής δυσφήμισης.

Παρά τις ανακοινώσεις και τις κατηγορίες κατά στελεχών της εταιρείας λογισμικού Intellexa, το σκάνδαλο Predatorgate φτάνει στο επίσημο τέλος του, ενώ οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την αλήθεια παραμένουν στο στόχαστρο νομικών επιθέσεων.

Η κατάσταση αυτή εντείνεται από τις απειλές που δέχονται οι δημοσιογράφοι σε όλη την Ευρώπη, με το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης και τις καταχρηστικές μηνύσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου να διαρκούν.

Loading

Play