Σκανδαλώδης συμφωνία ΕΕ και τουρκικών κρατών, πρόβλημα για τη διπλωματία και την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιστάν ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην αναγνωρίσουν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στο πλαίσιο της επενδυτικής συμφωνίας που υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ως κατοχή, όπως καταγράφει η τουρκική ιστοσελίδα Sözcü. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση 12 δισ. ευρώ για επενδύσεις και απαιτεί από τα τέσσερα τουρκικά κράτη να συμμορφωθούν πλήρως με την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την Κύπρο.
Οι χώρες αυτές δεσμεύονται να αναγνωρίσουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη διοίκηση του νησιού, κάτι που συνιστά βαρύ πλήγμα για το διπλωματικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή σκηνή και συγκαλυμμένη καταδίκη της ειρηνευτικής επιχείρησης του 1974. Η συμφωνία απαιτεί, επιπλέον, τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί και επαναφέρει τη συζήτηση για τη θέση της Άγκυρας στην Κύπρο.
Η αντίθεση στη συμφωνία αποτυπώνεται και στους διορισμούς πρεσβευτών μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αποσχιστικοί και παράνομοι, προκαλώντας κλήσεις για την εγκατάλειψή τους. Παράλληλα, καλείται η διεθνής κοινότητα να μην αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της συμφωνίας είναι τα άρθρα που αφορούν τα Βαρώσια. Το κείμενο προτείνει ότι η περιοχή δεν πρέπει να ανοίξει για εποικισμό και να επιστραφεί στην κυπριακή κυβέρνηση, με σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αντίδραση στη συμφωνία δεν άργησε να έρθει, με τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη στάση ορισμένων τουρκικών κρατών. Ο Γιαβάς τόνισε ότι τα βήματα αυτά συνιστούν σοβαρή πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πρέπει να διατηρήσει μια αποφασιστική και αποτελεσματική διπλωματική στάση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr