Σκέψεις να «σπάσουν» οι εκλογικές περιφέρειες ενόψει ευρωεκλογών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στο κοινοβούλιο.

Σκέψεις να «σπάσουν» οι εκλογικές περιφέρειες ενόψει ευρωεκλογών

Μπροστά σε δίλημμα βρίσκονται οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 καθώς αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην επιστροφή στη λίστα ή στο να «σπάσουν» τη χώρα σε πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές, ωστόσο όπου υπάρχει καπνός (συνήθως) υπάρχει και φωτιά.

Στην προκειμένη περίπτωση η τελική απόφαση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ακούσει προσεκτικά τις εισηγήσεις των συνεργατών του, αλλά και του «εκλογολόγου» του Μεγάρου Μαξίμου, τον Θόδωρο Λιβάνιο. Οι σκέψεις για αλλαγές, που καλλιεργούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εντάσσονται στο πλαίσιο «εξορθολογισμού» του πολιτικού συστήματος, με τις πρώτες κινήσεις να έχουν ήδη δρομολογηθεί αφού προηγήθηκε η διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση.   

Κοινό μυστικό, πάντως, αποτελεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει σε ανύποπτο χρόνο «άκρως προβληματικό» το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές ισχύει ο σταυρός προτίμησης και μάλιστα σε μια ενιαία «εθνική» περιφέρεια.

Οι σκέψεις Μητσοτάκη

Το «μειονέκτημα» που εντοπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι περιορίζεται σημαντικά το περιθώριο εκλογής ικανών στελεχών που στερούνται όμως πανελλαδικής αναγνωρισιμότητας. Αντίθετα, μέσω του ισχύοντος συστήματος, αποκτούν ισχυρό προβάδισμα όσοι τυγχάνουν ευρείας τηλεοπτικής προβολής. Άλλωστε, υπενθυμίζουν, συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο σημερινός ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου είχε προτείνει πρώτος από όλους το «σπάσιμο» της Β’  Αθηνών σε μικρότερες περιφέρειες.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τις προωθούμενες αλλαγές. Οι σκέψεις υπάρχουν, οι ζυμώσεις είναι συνεχείς, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βιάζονται, γεγονός που συνηγορεί πως οι σχετικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε χρονικό σημείο πολύ κοντά στην ώρα της κάλπης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στις Βρυξέλλες κορυφώνεται η συζήτηση για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εξεταστούν πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Πιο συγκεκριμένα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, συζητούν για εξ αποστάσεως ψηφοφορία σε συγκεκριμένες περιστάσεις, για μείωση του ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 16 χρόνια σε  όλες τις χώρες, για κοινούς κανόνες για τις υποψηφιότητες, αλλά και για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εκλογικής Αρχής.  

Loading

Play