Σκέψεις για καθιέρωση εκλογικών περιφερειών και στις Ευρωεκλογές

Σκέψεις για καθιέρωση εκλογικών περιφερειών και στις Ευρωεκλογές

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των Ευρωβουλευτών, αφού στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν πολλές και σοβαρές σκέψεις για καθιέρωση εκλογικών περιφερειών και στις ευρωεκλογές.

Εφόσον προχωρήσει η παραπάνω ιδέα οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι ίδιες με αυτές των εθνικών εκλογών, ενώ πολύ πιθανό είναι να αλλάξει ακόμα και ο τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αφού στο τραπέζι του διαλόγου έχει “πέσει” πρόταση οι ευρωβουλευτές να μην εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά να επανέλθει το σύστημα της λίστας.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούν ένα ακόμη νομοθέτημα, που αφορά το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε προαναγγελθεί από τον Σεπτέμβριο και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

“Βραχνάς” το μεταναστευτικό

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγαλύτερος “βραχνάς” της κυβέρνησης παραμένει το προσφυγικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις κατά την παρουσία του στο Νταβός.

Πρέπει -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο “Politico”- να σταλεί από την Ευρώπη ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής οικονομικής βοήθειας. Να γίνει σαφές στην Τουρκία πως αν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη  συμφωνία αυτή, να περιορίσει τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό για να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαία την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και περιμένουμε -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- τις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ισομερή κατανομή ζητά η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει και  ευρωπαϊκή βοήθεια και για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι προβληματικές. Όπως, άλλωστε, εξήγησε «κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις» και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νέες ροές, αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος. Επιπλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο-όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη δημόσια συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, ζητούμε να  γίνεται επιμερισμός του φορτίου για αυτούς που όντως λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα και να υπάρχει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός για αυτούς που δεν λαμβάνουν και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Δεν μπορεί κάποιες χώρες να είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, να εκμεταλλεύονται την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων και να μην αναλαμβάνουν ένα μέρος του φορτίου σχετικά με τη μετανάστευση. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό.

Loading