Σκέρτσος: «Πανδημία Covid 19: Η πραγματική εικόνα και η επομένη μέρα»

Τον απολογισμό της μάχης με τον κορονοϊό κάνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Το τελικό συμπέρασμα του κ. Σκέρτσου είναι ότι το plan b για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας είναι ίδιο με το plan a και είναι το εμβόλιο.

Το άρθρο αποτελεί μέρος μιας ομιλίας του Άκη Σκέρτσου που πρόσφατα έκανε στο Athens Health Summit το οποίο διοργάνωσε η «Καθημερινή»

«Στις αρχές του 2020 μόλις έβγαινε από μια 10ετή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, πριν από 6 χρόνια μας έφτασε σχεδόν στην έξοδο από την ΕΕ, μας δίχασε βαθιά, προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μεγάλων περικοπών και απομείωσε την εμπιστοσύνη στο κράτος και τους θεσμούς συνολικά», για αυτό και «η πανδημία αποτέλεσε και αποτελεί τεράστια πρόκληση», προσθέτει ο υπουργός Επικρατείας, που επισημαίνει:

«Θα μπορούσε κυριολεκτικά να μας καταστρέψει. Όμως αυτό δεν συνέβη καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης έχει πετύχει να διατηρήσει το ζητούμενο: προστασία της δημόσιας υγείας με παράλληλη ανάκαμψη της οικονομίας. Για ένα κράτος που ήταν διαβόητο για τη γραφειοκρατία, καταφέραμε συνολικά καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στα δύο πεδία. Και αυτό είναι συλλογική κατάκτηση όλων μας», υπογραμμίζει επίσης.

Και στη συνέχεια τόνιζει πως «αποφύγαμε τελείως το 1ο κύμα με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, ενισχύσαμε το δημόσιο σύστημα υγείας με πόρους, στελέχωση και υποδομές, εγκαταστήσαμε το πρώτο ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού με ένα από τα πιο οργανωμένα προγράμματα του κόσμου και πραγματοποιήσαμε μια μικρή ψηφιακή επανάσταση στο κράτος με επιταχυντή και την πανδημία. Υιοθετήσαμε πρώτοι τη δωρεάν διάθεση σελφ τεστ σε όλο τον πληθυσμό και συνδυαστικά με ένα ευρύ δίκτυο ράπιντ τεστ σε διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, φτάσαμε να κάνουμε τους περισσότερους ελέγχους covid στην Ευρώπη».

«Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα γενναίο και στοχευμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της απασχόλησης και των επιχειρήσεων οδηγώντας την οικονομία στην 3η ταχύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας δύο επιτυχημένες και ασφαλείς υγειονομικά τουριστικές σεζόν το 2020 και το 2021 εν μέσω πανδημίας και οδηγώντας την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ 11ετίας», σημειώνει στον απολογισμό του ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γράφει πως «χάρη στον εμβολιασμό ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού μας -3 στους 4 ενήλικες έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο- καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τους περισσότερους καθολικούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή. Σε αυτή τη φάση έχουμε πει επανειλημμένα ότι οριζόντιοι περιορισμοί δεν θα επιστρέψουν διότι πολύ απλά είναι ατελέσφορο υγειονομικά», ξεκαθαρίζει με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι «με lockdown αλλά χωρίς εμβόλιο στο τρίτο κύμα είχαμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας».

Ερχόμενος στη σημερινή επικαιρότητα και «με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι σε εξέλιξη και να πλήττει τους ανεμβολίαστους στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζουμε να έχουμε λιγότερες απώλειες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 16 η θέση στην ΕΕ σε απώλειες ζωών λόγω πανδημίας. Μας θλίβει βαθιά όλους το ζήτημα των ημερήσιων θανάτων -κυρίως διότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα ανεμβολίαστους πολίτες- και το έχουμε ερευνήσει διεξοδικά. Γιατί όμως, οι νεκροί από COVID στη χώρα μας προσεγγίζουν πλέον τους 80-90 την ημέρα, αναρωτιούνται πολλοί». Ταυτόχρονα δίνει την απάντηση τονίζοντας ότι: 

«Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: α) Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη ως ποσοστό γενικού πληθυσμού, 28% του πληθυσμού μας είναι άνω των 60 ετών. β) Ταυτόχρονα ένα 17% των Ελλήνων άνω των 60 ετών δεν έχει ακόμη κάνει το εμβόλιο. γ) Και τρίτον όπως γνωρίζουμε ο κορονοϊός είναι μια ασθένεια που πλήττει και νέους αλλά πολύ περισσότερο τους ηλικιωμένους. Εννέα στους 10 θανάτους αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Συνεπώς, είναι αναμενόμενο σε μια χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό όπου σχεδόν το 1/5 εξ αυτών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, να παρατηρείται έξαρση της πανδημίας σε αυτή τη φάση», είναι η εξήγηση που δίνει.

Δείτε επίσης: Κουτσούμπας: Kριτήριο της πράσινης ανάπτυξης είναι το καπιταλιστικό κέρδος κι όχι τα λαϊκά συμφέροντα