Σκόπια: «Αδιαπραγμάτευτες μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»

Ο κ. Κοβάτσεφσκι δήλωσε επίσης ότι η χώρα θα συνεχίσει τις πολιτικές καλής γειτονίας και την ενισχυμένη συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, τόνισε σε ομιλία του στη Βουλή της χώρας του ότι «οι συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αλλά κανείς δεν πρέπει και δεν θα διαπραγματευτεί για την ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

«Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομία, τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και νεανικές ανταλλαγές, τις υποδομές που συνδέουν (τις δύο χώρες) και σε αυτά τα θέματα πρέπει να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο» πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «η ιστορία ανήκει στους ιστορικούς, αλλά τα ζητήματα ταυτότητας βασίζονται στον λαό και το κράτος».

«Δεν υπάρχει δίλημμα για την κυβέρνηση – κανείς δεν πρέπει και κανείς δεν θα διαπραγματευτεί για την ταυτότητα του μακεδονικού λαού και για την ιστορικά και επιστημονικά επιβεβαιωμένη ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα της μακεδονικής γλώσσας», είπε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, θεωρεί τη νέα κυβέρνηση συνέχεια της προηγούμενης του Ζόραν Ζάεφ, που -σύμφωνα με όσα υποστήριξε- απέτυχε σε όλους της τους στόχους, και επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο 50χρονος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος στην τελευταία κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών, έχει φήμη τεχνοκράτη· μέχρι πριν από την παραίτηση του τελευταίου, ήταν σχετικά άγνωστος στην κοινή γνώμη της χώρας.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Ζητά ξανά εκλογές και εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “νεκροταφείο”