ΙΝΤΙΜΕ

Σκοπιανό: Στις 12/5 στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς

Εντείνονται οι διεργασίες στο Σκοπιανό και το θέμα της ονομασίας της ΠΔΓΜ, καθώς λίγες ημέρες μετά τη τριμερή της Θεσσαλονίκης (4/5), ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, θα έχει νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αυτήν τη φορά στη Αθήνα και μάλιστα παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Την επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στην ελληνική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ.

Οι δηλώσεις Κοτζιά για το Σκοπιανό

Οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη και, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.

«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Για τις συχνές συναντήσεις του με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ σχολίασε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προκάνουν (κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη) τις ημερομηνίες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων «erga omnes», ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό… θα έκανε πάρτι.