Το φορολογικό νομοσχέδιο «είναι πάρα πολύ ετεροβαρές, διότι αφορά τελικά- έχοντας μια ταξική μεροληψία- τα μεγάλα εισοδήματα» υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Παράλληλα, τόνισε πως «πιστοποιεί τη βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης που είναι οι μεγάλες ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα, ενώ για τα μεσαία και μικρά εισοδήματα έχουμε ουσιαστικά ελάχιστες ελαφρύνσεις».
«Θα μου πείτε κακό είναι να υπάρχουν ελαφρύνσεις, έστω και μικρές στον οποιονδήποτε; Όχι. Βέβαια είναι πάρα πολύ καλό, αλλά κανείς θα πρέπει να κρίνει και να συγκρίνει αυτές τις φοροελαφρύνσεις με αυτά τα οποία είχε δρομολογήσει η δικιά μας κυβέρνηση και αφορούσαν τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα» είπε ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος «στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και την κατά 50% μείωση της προκαταβολής φόρου».
Για τον εισαγωγικό μειωμένο φορολογικό συντελεστή (9%), υποστήριξε πως «ουσιαστικά εξανεμίζεται από τρεις παράγοντες» και εξήγησε: «Πρώτα από όλα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, δεύτερον για τους υπόλοιπους με αύξηση που έρχεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ άρα το διαθέσιμο εισόδημα θα περιοριστεί και τρίτο που υπονομεύεται, και εδώ είναι ένα το τρικ που υπάρχει, είναι η υποχρεωτικότητα του 30% των συναλλαγών -που σε κάποια μικρά εισοδήματα δεν θα μπορεί να πιαστεί αυτό το ποσοστό- και άρα θα έχουμε φορολόγηση του εισοδήματός τους μια και δεν θα μπορούν να χτίσουν το αφορολόγητό τους».
Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως «θέλει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα εκ μέρους της χώρας μας και μια συνεννόηση προφανώς (…)», ενώ για τις αντιδράσεις σε νησιά σε σχέση με τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σημείωσε πως «εδώ οι ευθύνες είναι ασφαλώς της κυβέρνησης, υπήρχε ένα σχέδιο αντιμετώπισης το σταμάτησε». Συμπλήρωσε, πως « κυρίως οι ευθύνες είναι διότι όλο το προηγούμενο διάστημα πολιτεύθηκε με όρους που η ίδια δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο βρίσκει απέναντί της», μία «ακραία ρητορική περί δήθεν ευθυνών για το προσφυγικό της προηγούμενης κυβέρνησης. Βλέπετε τώρα όταν μιλάει στα διεθνή φόρα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα ζήτημα παγκόσμιο (…). Καλλιέργησε μια λάθος λογική με δικιά της ευθύνη με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις». Αυτό που θα πρέπει να γίνει – τόνισε ο κ. Σκουρλέτης – «είναι να αναλάβει κάθε περιοχή σε ολόκληρη τη χώρα το μερίδιο του προσφυγικού φορτίου που της αναλογεί και έτσι νομίζω τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα».
Για την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για μία «πολλαπλή προσπάθεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ενός κόσμου που δεν μας είχε υποστηρίξει στις προηγούμενες εκλογές και να δημιουργήσουμε και τους όρους για μια νέα πορεία της χώρας», για μία διαδικασία «ανοιχτών θυρών» και για πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο και από την Κεντροαριστερά, πρόσωπα τα οποία, όπως είπε, να «συναντώνται και να ενοποιούνται σε μια συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτή η συνάντηση, έχει αρχίσει και μορφοποιείται από το ’12 και μετά γίνεται στο όνομα και στο έδαφος της Αριστεράς».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης