Σκρέκας: «Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» (vid)

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και μίλησε για το έμμεσο πλαφόν στη λιανική, λέγοντας ότι απορροφά από το 82% μέχρι το 100% για όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Παράλληλα είπε ότι την τελευταία μέρα του Ιουνίου θα πάψει να ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής και πως οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώσουν τις νέες τιμές.

Εξήγησε ότι η μείωση στους λογαριασμούς θα φανεί από την 1η Αυγούστου. «Η ρήτρα μειώνεται από 1ης Ιουλίου. Η απεικόνιση στους λογαριασμούς θα εμφανιστεί από 1η Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον εύκολα, ξεκάθαρα και με διαφάνεια να διαλέγουν ποιον πάροχο θέλουν, ανάλογα με το ποιος τους προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή. Η αλλαγή προμηθευτή θα γίνεται πλέον αζημίως, χωρίς πέναλτι και ρήτρες, με οριζόντια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου όπως είπε ο υπουργός να δοθεί η απόλυτη ευελιξία στα νοικοκυριά.

Δίπλα στο πληρωτέο ποσό η έκπτωση στους λογαριασμούς

Ο υπουργός ανέφερε ότι η επιδότηση του κράτους και του ταμείου ενεργειακής μετάβασης δεν φαινόταν πάντα στους λογαριασμούς, ωστόσο τώρα οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να την εμφανίζουν δίπλα στο πληρωτέο ποσό.

«Δίνουμε περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές», σημείωσε.

Διπλασιάζονται οι εξορύξεις λιγνίτη για το χειμώνα

Για το αν θα υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και την πιο δύσκολη κατάσταση και διπλασιάζει τις εξορύξεις λιγνίτη έτσι ώστε να υπεραποδώσουν τα εργοστάσια τον ερχόμενο χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

Στη Ρεβυθούσα τοποθετείται νέα πλωτή δεξαμενή για δύο πλοία με LNG

Τίθεται σε λειτουργία το φθινόπωρο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο και η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική δραστηριότητα ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετός λιγνιτης στις αυλές των εργοστασίων.

Υπάρχουν 4 εργοστάσια φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ

Ανακύκλωση συσκευών: 300.000 αιτήσεις έως το Σάββατο

Για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ενεργοβόρων συσκευών ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως μέχρι χθες το απόγευμα έγιναν 300.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 200.000 οριστικοποιήθηκαν.

Όπως είπε πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας για την ανακύκλωση συσκευών και εκτίμησε ότι θα ωφεληθούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Δείτε επίσης: Fuel Pass 2 – Σκρέκας: Kαλύπτεται πάνω από το 90% των πολιτών