Σε εκδήλωση του ΣΕΒ φιλοξενήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος μίλησε για τις ενεργειακές μεταβολές.
«Στη ρευστότητα των σημερινών συνθηκών και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο που είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πράσινη μετάβαση η οποία είναι η μόνη λύση για αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αν είχε υλοποιηθεί μερικά χρόνια πριν, αν οι ΑΠΕ συμμετείχαν σήμερα κατά 60 – 70% στην ηλεκτροπαραγωγή που είναι ο στόχος για το 2030, σήμερα θα είχαμε πολύ χαμηλότερες τιμές ενέργειας», τόνισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τεχνολογίες που δεν είναι σε κλίμακα εφαρμογής ενέχουν επισφάλειες κατά την περίοδο της μετάβασης, γι’ αυτό χρειάζεται ρεαλισμός ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση» υπογράμμισε «τις επιδοτήσεις πάνω από 2 δισ., που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, τα κίνητρα για «πράσινη» ενέργεια στη βιομηχανία και την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ με νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη μείωση της διάρκειας της διαδικασίας, από 5 χρόνια σε 14 μήνες».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι «για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισορροπημένη, δηλαδή να λαμβάνει υπόψη τόσο την κλιματική επίδοση όσο και την οικονομική ανάπτυξη.
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει γείτονες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν την ίδια ευαισθησία σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη και αυτό στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν», σημείωσε.
Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι «Με τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) και την πρόταση για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM), η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας.
Είναι θετικό ότι στο ETS συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι και η ναυτιλία. Το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία και η Ένωση καλείται να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία, δίχως να ρισκάρει την ανταγωνιστικότητά της.
Για το σκοπό αυτό, ο «ξαφνικός θάνατος» των δωρεάν δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτός. Θα κινδυνεύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και θα υπονομευθεί η επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε ότι «η δημιουργία ενός μηχανισμού άνθρακα στα σύνορα της Ένωσης θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την νομιμότητα της, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία των θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας της.
Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία που δημιουργείται με τη σύνδεση μεταξύ της πραγματικής προστασίας του κλίματος, της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού και του ντάμπινγκ για το κλίμα, και της βιομηχανικής καινοτομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτή η δυναμική μπορεί να συμβάλει στην επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας του αύριο».
Δείτε επίσης: Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Τηλεκπαίδευση αύριο στις περιοχές όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά
- Πλεύση Ελευθερίας: 124 επίκαιρες ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου χωρίς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό
- Σοκ στη Φλώρινα: 14χρονος κατηγορείται για βιασμό του 7χρονου ξαδέλφου του
- Μνημειώδης νομική νίκη του πρίγκιπα Χάρι κατά των εφημερίδων του Μέρντοκ
- Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ αμφισβητεί το σχέδιο του Τραμπ για τη χρηματοδότησή της
- Εκπληκτική πρεμιέρα Σόλσκιερ στη Μπεσίκτας: Συνέτριψε 4-1 την Αθλέτικ και ελπίζει για πρόκριση