«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας» ανέφερε ο υπουργός
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας βρέθηκε στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και ανέφερε ότι «θα χτίσουμε πάνω στα σημαντικά θεμέλια της συμφωνίας των αρχηγών κρατών» και «θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας».
«Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί κρατών έθεσαν τα θεμέλια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτά και θα συνεργαστούμε για να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τώρα ένα σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στη φάση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός. «Είμαστε ικανοποιημένοι που η τελική συμφωνία περιλαμβάνει δύο πτυχές των ελληνικών προτάσεων», προσέθεσε.
Η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον από την πλευρά της τόνισε ότι ένα θέμα που θα συζητήσουν οι υπουργοί είναι το τι σημαίνει πιθανή επέκταση του ιβηρικού μοντέλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την ώρα που έφτασε στο Συμβούλιο, η κ. Σίμσον είπε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια ανάλυση γι’ αυτό το μοντέλο.
«Η Ιβηρική χερσόνησος δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν πιθανόν λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την εναλλακτική εκεί (το ιβηρικό μοντέλο) και οι ηγέτες μας ζήτησαν να αναλύσουμε πώς να το επεκτείνουμε και τι σημαίνει από την άποψη των δαπανών διότι τα διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά ενεργειακά μίγματα» επισήμανε η κ. Σίμσον.
Το πακέτο μέτρων όπως είπε «περιλαμβάνει έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για τιμές του φυσικού αερίου, την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μέτρα για το πώς θα προχωρήσει η από κοινού αγορά φυσικού αερίου. Οι ηγέτες ενέκριναν αυτή την προσέγγιση και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε».
Επίσης αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και το θέμα του υδρογόνου αλλά και η οδηγία για τα κτίρια, με την Επίτροπο να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση αφού «τα κτίρια αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης φυσικού αερίου ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Δείτε επίσης: Κ. Σκρέκας: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας – Γερμανίας κατέθεσε η χώρα μας