Σκρέκας για μέτρα στήριξης και ενεργειακή κρίση: «Οι επιδοτήσεις μπαίνουν και αναδρομικά στους λογαριασμούς»

«Οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται πάρα πολύ και αυτό μας προβληματίζει» είπε ο Υπουργός

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και είπε πως ο αριθμός των πολιτών που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι 1,5 εκατομμύριο.

«Συνεχίζουμε για έκτο μήνα την στήριξη των νοικοκυριών. 7 στα 10 νοικοκυριά καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και σε αυτά καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, δίνοντας επιδότηση 39 ευρώ, ποσό που ανεβαίνει στα 51 ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ANT1, ανέφερε ακόμη πως 1,5 εκατομμύρια πολίτες υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, άρα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση και στήριξη, ενώ προσθέτως 1 εκατομμύριο πολίτες παίρνουν και επίδομα θέρμανσης, έχοντας κι άλλη στήριξη έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, μιλώντας για τις επιδοτήσεις είπε πως «μπαίνουν αναδρομικά. Σε κάποιους που πήραν μεγάλο έναντι λογαριασμό, οι επιδοτήσεις εμφανίζονται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό».

«Η επιδότηση για τον Φεβρουάριο διατηρεί στο ίδιο επίπεδο την απορρόφηση της ανατίμησης».

«Μας προβληματίζει το ότι δυσκολεύονται πάρα πολύ οι παραγωγοί και οι προμηθευτές»

Μιλώντας για το αν μπορούν οι πάροχοι να αναλάβουν ένα μέρος του κόστους έτσι ώστε να μην το επωμιστούν οι καταναλωτές ο Υπουργός είπε:

«Οι παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται πάρα πολύ και αυτό μας προβληματίζει. Στην Αγγλία έκλεισαν 4 εταιρείες, με τον αντίκτυπο που είχε αυτό και στην οικονομία. Αυτό ίσως συμβεί και αλλού». Όπως είπε «η ΔΕΗ διέθεσε 300 εκατομμύρια ευρώ το 2021 ευρώ για να συμβάλει αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους».

Μιλώντας για την επιδότηση που δίνεται για κατανάλωση ρεύματος ή φυσικού αερίου της φοιτητικής στέγης, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «προσπαθούμε να βρούμε ένα μηχανισμό γρήγορο για να μπορέσουμε να επισημάνουμε αυτές τις παροχές, που αφορούν την φοιτητική στέγη, για να υπάρξει στήριξη και για αυτές».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το πόσο πλήρωσε ο ίδιος είπε ότι «για την ίδια κατανάλωση στο τετράμηνο, πλήρωσα πέρσι 280 ευρώ. Φέτος πλήρωσα 340 ευρώ, ενώ θα πλήρωνα 410-420 ευρώ, αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις».

Τόνισε, μάλιστα, πως είναι «κλιμακωτή η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μεγαλύτερη έως τις 150 κιλοβατώρες και μικρότερη από 150 κιλοβατώρες και πάνω, για να δώσουμε και το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας».

«Η μόνιμη λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτό το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών ή ψυγείων, καθώς μπορούν να μειώσουν μόνιμα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού», σημείωσε.

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: «Επεκτείνεται από 14 σε 43 Δήμους το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία”»