Σκρέκας: «Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει βρει ευήκοα ώτα»

Σκρέκας: «Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει βρει ευήκοα ώτα»

«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιµα είναι πλέον εξαιρετικά δαπανηρή» είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε στα Παραπολιτικά και απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περί «ξεπουλήματος» της ΔΕΗ, είπε πως η Επιχείρηση «θα επενδύσει σε ΑΠΕ, που θα της επιτρέψουν να αντικαταστήσει την ακριβή λιγνιτική παραγωγή και να προσφέρει φθηνότερο ρεύµα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δείτε επίσης:

Το ζήτηµα της ΔΕΗ απασχολεί έντονα τον δηµόσιο διάλογο. Γιατί επελέγη η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου και όχι η πώληση µεριδίου των µετοχών; Τι κερδίζει το κράτος πηγαίνοντας από την πλειοψηφία στην καταστατική µειοψηφία της εταιρείας;

«Η κυβέρνηση θέλει η ΔΕΗ να αποτελέσει την αναπτυξιακή ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας. Βρισκόµαστε σε µια ιστορική συγκυρία, όπου πράγµατι η ΔΕΗ µπορεί να εξελιχθεί σε έναν εθνικό πρωταθλητή, που θα ξεπεράσει τα στενά όρια της χώρας και θα αναπτυχθεί στα Βαλκάνια. Η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ήταν µια συνειδητή επιλογή, διότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εξασφαλίσει η επιχείρηση πρόσβαση σε νέα κεφάλαια. Πρόκειται για κεφάλαια που δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό, δηλαδή τους φορολογούµενους, αλλά ούτε την ίδια την επιχείρηση. Τα οφέλη τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το Δηµόσιο θα είναι πολλαπλά. 

Με τα 750 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει από την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασµό µε τα έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η επιχείρηση θα χρηµατοδοτήσει σηµαντικές επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες θα τη θωρακίσουν από τις προκλήσεις που αναπόφευκτα θα αντιµετωπίσει στο πλαίσιο της πράσινης µετάβασης. Το Δηµόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας και µετά την ολοκλήρωση της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου. Παραµένει ο µεγαλύτερος µέτοχος της επιχείρησης και ως εκ τούτου θα έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις µεγάλες στρατηγικές αποφάσεις. Η αξία της ΔΕΗ θα ενισχυθεί και το ίδιο θα ισχύσει για τα οφέλη που θα αποκοµίσει το Δηµόσιο ως βασικός µέτοχος, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλουν το «ξεπούληµα» της ΔΕΗ και υποστηρίζουν πως δεν θα µπορεί να ασκεί πια ρόλο στη µείωση των τιµών και γενικά τον κοινωνικό της ρόλο. Τι απαντάτε;

«Η απάντηση στην αξιωµατική αντιπολίτευση και στον κ. Τσίπρα είναι πως θα συµβεί ακριβώς το αντίθετο. Η ΔΕΗ θα επενδύσει σε ΑΠΕ, που θα της επιτρέψουν να αντικαταστήσει την ακριβή λιγνιτική παραγωγή και να προσφέρει φθηνότερο ρεύµα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιµα είναι πλέον εξαιρετικά δαπανηρή, κυρίως λόγω της µεγάλης αύξησης στην τιµή του φυσικού αερίου, που είναι το βασικό καύσιµο –σε ποσοστό 40% στη χώρα µας– για την ηλεκτροπαραγωγή. 

Σε συνδυασµό µε τον διπλασιασµό, από την αρχή του έτους, του κόστους των ρύπων αποτελούν τις βασικές αιτίες του σηµερινού ράλι τιµών στην ενέργεια. Επίσης, οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ έχω την αίσθηση πως έχουν επιλεκτική µνήµη για τα πεπραγµένα τους. Στον Προϋπολογισµό του 2018 είχαν εγγράψει έσοδα 100 εκατ. ευρώ από την πώληση του 17% της ΔΕΗ, για την οποία µάλιστα είχαν δεσµευθεί στους θεσµούς.

Τι αποτελεί ξεπούληµα, εποµένως; Τα 100 εκατ. ευρώ ή τα 750 εκατ. ευρώ που θα αντλήσει τώρα η ΔΕΗ από θεσµικούς επενδυτές µέσω του Χρηµατιστηρίου; Σύµφωνα µε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα από το 17% προορίζονταν για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους, ενώ τώρα θα διατεθούν για τη χρηµατοδότηση επενδύσεων, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιµότητα της ΔΕΗ και τη µετεξέλιξή της σε µια ισχυρή περιφερειακή δύναµη στον χώρο της ενέργειας».

Επαρκούν τα 150 εκατ.ευρώ που έχετε δεσµεύσει για την αντιµετώπιση της επερχόµενης ακρίβειας στα τιµολόγια του ρεύµατος; Ποιο είναι το «Plan B» που έχετε σε περίπτωση που οι ανατιµήσεις είναι µεγαλύτερες και κρατήσουν περισσότερο διάστηµα;

«Ήµασταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρήσαµε άµεσα σε έκτακτα µέτρα, για να προστατεύσουµε όλα τα νοικοκυριά από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που µαίνεται. Μέσα από το νεοσύστατο Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης, επιδοτούµε, έως το τέλος του έτους, όλους τους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος µε 9 ευρώ για κατανάλωση έως 300 kWh/µήνα, δηλαδή όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά, αλλά και έναν µεγάλο αριθµό µικροµεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών που είναι συνδεδεµένοι στη χαµηλή τάση. 

Όπως ανακοίνωσα και στη Βουλή, ο προϋπολογισµός του Ταµείου θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ, προκειµένου να καλύψουµε και τους λογαριασµούς Σεπτεµβρίου. Το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αποτελέσει έναν µόνιµο µηχανισµό, ώστε να διασφαλίσουµε πως οι τιµές των ενεργειακών προϊόντων θα διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών. Παρακολουθούµε στενά το ράλι των τιµών ενέργειας στις διεθνείς αγορές και, εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία θα προβούµε σε περαιτέρω παρεµβάσεις. Η δέσµευσή µας είναι ρητή: ∆εν θα αφήσουµε κανέναν συµπολίτη µας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο».

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών πώς αξιολογήθηκε;

«Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει βρει ευήκοα ώτα, καθώς η ανταπόκριση που έχουµε εισπράξει έως τώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Ενδεικτικό παράδειγµα αποτελεί η πρόσφατη δήλωση της επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίµσον, η οποία ανέφερε ότι θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν τα έσοδα από το σύστηµα εµπορίας δικαιωµάτων εκποµπών για την προστασία των πιο ευάλωτων. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλε συγκεκριµένη και κοστολογηµένη πρόταση για την προστασία των καταναλωτών από το παγκόσµιο φαινόµενο της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Έχουµε προτείνει τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού µηχανισµού αντιστάθµισης των επιπτώσεων από την άνοδο των τιµών ηλεκτρικής ενέργειας, µε την αξιοποίηση µέρους των εσόδων από το σύστηµα δικαιωµάτων εµπορίας εκποµπών. Διατυπώσαµε επίσης µε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης µε επιστολή στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Φρανς Τίµερµανς, και στην επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίµσον, ενώ παρουσίασα την πρωτοβουλία µας και στους Ευρωπαίους οµολόγους µου, στο άτυπο Συµβούλιο Υπουργών Ενέργειας στη Σλοβενία, στις 22 Σεπτεµβρίου. Η σύσταση του µηχανισµού αντιστάθµισης θα συζητηθεί στην επίσηµη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος, στις 6 Οκτωβρίου».

Γιατί φέρνετε πιο νωρίς το τέλος του λιγνίτη, το 2025 αντί του 2028, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ; Οι υπόλοιπες λιγνιτικές µονάδες θα κλείσουν το 2023 ή ενδέχεται να αλλάξει ο σχεδιασµός;

«Η ταχεία απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και γενικότερα η απανθρακοποίηση της οικονοµίας αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και προσωπική δέσµευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019. Η απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων αποτελεί µονόδροµο για τη χώρα µας, λόγω του ισχυρού αρνητικού αποτυπώµατος που επιφέρουν στο περιβάλλον και της µεγάλης αύξησης του κόστους που έχει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Και, βεβαίως, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιµα αποτελεί και ένα από τα σηµαντικότερα πολιτικά στοιχήµατα της Ε.Ε. για τον µετασχηµατισµό του οικονοµικού µοντέλου,µε κοινωνικά δίκαιο τρόπο και απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Το µοναδικό ίσως πολιτικό κόµµα που αδυνατεί να κατανοήσει τις διεθνείς εξελίξεις -και της ελληνικής πραγµατικότητας οµοίως- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αντιλαµβάνεται τις οικονοµικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση του λιγνίτη. Γνωρίζουµε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί σηµαντική πρόκληση, ειδικά για τις οικονοµίες που στηρίζονται κατ’ εξοχήν στον λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Και γι’ αυτό έχουµε εκπονήσει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο για τη δίκαιη µετάβαση των περιοχών αυτών, µε την κινητοποίηση 5 δισ. ευρώ πρώτιστα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων».

Οι δασικοί χάρτες έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και η ολοκλήρωσή τους έχει καθυστερήσει. Πότε θα γίνει τελικά η οριστική κύρωσή τους;

«Η κύρωση των δασικών χαρτών είναι ένα έργο εθνικής σηµασίας, το οποίο κατοχυρώνει την προστασία του περιβάλλοντος, της δηµόσιας περιουσίας, αλλά κυρίως την προάσπιση των περιουσιακών δικαιωµάτων των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν, από τις αρχές του χρόνου έχει συσταθεί στο υπουργείο µια οµάδα εργασίας, υπό την καθοδήγηση του αρµόδιου υφυπουργού, Γιώργου Αµυρά, ενώ και οι δασικές υπηρεσίες έχουν ενισχυθεί µε επιπλέον προσωπικό. Οφείλω να πω ότι έχει γίνει µια τιτάνια προσπάθεια να δοθούν άµεσες και µόνιµες λύσεις στα προβλήµαταπου έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, όπως γνωρίζετε, έχουµε ήδη προχωρήσει στην επίλυση δύο σηµαντικών ζητηµάτων: της αναγνώρισης του τεκµηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Σάµο και τη Χίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τη Μάνηκαθώς και της εξαίρεσης των ασπαλάθων από τα δασικά είδη.

Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συµβουλίου της Επικρατείας, µπορούµε πλέον να προχωρήσουµε ακόµη πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση µίας από τις µεγαλύτερες µεταρρυθµίσεις στη χώρα µας. Επόµενο βήµα του ολοκληρωµένου σχεδιασµού µας είναι η υλοποίηση των απαιτούµενων νοµοθετικών παρεµβάσεων που αφορούν στους δασωµένους αγρούς και τις εκχερσωµένες εκτάσεις. Είµαστε αποφασισµένοι να προστατεύσουµε και το δάσος και τις περιουσίες των πολιτών και επιτέλους η Ελλάδα να αποκτήσει δασικούς χάρτες, κάτι που αποτελεί άλλωστε και βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηµατολογίου».

Δείτε επίσης: Δ. Κουτσούμπας – Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Συνάντηση στον Περισσό

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play