Σκρέκας: «Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε για ένα πλαφόν μικρότερο των 200 ευρώ»

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες» ανέφερε ο υπουργός.

Έντονη αντιπαράθεση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αναμένεται στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες, στο οποίο η ελληνική πλευρά προσέρχεται αποφασισμένη να πιέσει και να δημιουργήσει συμμαχίες για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/ Mwh.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας από τις Βρυξέλλες είπε:

«Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας:

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί (κανονισμός αλληλεγγύης και κανονισμός διόρθωσης τιμών) και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες».

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «μη ικανοποιητική» την πρόταση της Επιτροπής για ένα «μηχανισμό διόρθωσης» στα 275 ευρώ/ Mwh.

Ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θέλει ένα πλαφόν που θα κυμαίνεται μεταξύ 150 – 200 ευρώ λέγοντας ότι «το όριο που προτείνει η Επιτροπή δε διασφαλίζει ότι θα μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, άρα δεν πετυχαίνει το στόχο του που είναι η μείωση των τιμών».

Πηγές από την Ευρώπη αναφέρουν ότι εκτός από την Ελλάδα ακόμα έξι χώρες (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία) πιστεύουν ότι το πλαφόν πρέπει να είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Δείτε επίσης: Σκρέκας: «Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο αν βρεθούν κοιτάσματα»