Σκυλακάκης: “Μικρά, σταθερά και μετρημένα βήματα για τα δημοσιονομικά”

Να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη μέσα από μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικές επενδύσεις θα στοχεύσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Κατά τη διάρκεια παρουσίας του στο συνέδριο του Economist με θέμα “200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης”, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η αναπτυξιακή διαδικασία δεν πρέπει να συμπιέζεται από πολύ υψηλά πλεονάσματα και κατέθεσε ξανά τη θέση της κυβέρνησης για «μικρά, σταθερά, μετρημένα βήματα» στο δημοσιονομικό πεδίο.

Αναφορικά με τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τα δημοσιονομικά, ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την πανδημία, ωστόσο «θέλουμε να τηρήσουμε τους στόχους που θα αποφασιστούν», συμπληρώνοντας πάντως ότι είναι διασφαλισμένο το χαμηλό κόστος για την αποπληρωμή τού ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σκυλακάκης σε αυτό το σημείο κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση προτίθεται να υιοθετήσει δημοσιονομικά στάση υπευθυνότητας, όπως συνέβη και στο πλαίσιο της πανδημίας, όπου όλα τα μέτρα είναι στοχευμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την επόμενη ημέρα.

Αναφορικά με την κάλυψη του επενδυτικού κενού στην ελληνική οικονομία, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι κεφαλαιώδης θα είναι η συνεισφορά του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Όπως τόνισε, οι μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση θα διαφοροποιήσουν το τοπίο στις επενδύσεις.

Επικαλούμενος την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τα κέρδη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που προβλέπονται σ’ αυτό θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, συνδυαστικά με τις μεταρρυθμίσεις, θα αναβαθμίσουν και το πλάνο βιωσιμότητας του χρέους.

Δείτε επίσης: Ειδική εφαρμογή ρύθμισης ως 120 δόσεις για οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ