Σοφία Βούλτεψη: Έρχεται νέο μεταναστευτικό κύμα μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Σοφία Βούλτεψη: Έρχεται νέο μεταναστευτικό κύμα μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Η Ευρώπη βρίσκεται ένα κεφάλαιο πίσω, σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη. Προσέθεσε δε ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει έτσι κι αλλιώς μεγάλες προσφυγικές ροές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναφερόμενη στην περιοχή που χτύπησαν οι καταστροφικοί σεισμοί, σημείωσε ότι πρόκειται για μία συνοριογραμμή 400 χιλιομέτρων.

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σοφία Βούλτεψη, εξέφρασε την ανησυχία για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

«Το χτύπημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και γι’ αυτό έχω χτυπήσει ένα καμπανάκι, γιατί στο παρελθόν η Τουρκία απορροφούσε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων από τη Συρία. Τότε, οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ήταν καλοδεχούμενοι, ο Ερντογάν ήθελε να παραστήσει τον πατερούλη όλου του Ισλάμ, να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε πρωτεύουσα του Ισλάμ. Τώρα, όχι μόνο επειδή χτυπήθηκε από το σεισμό και η πλευρά της Τουρκίας θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απορροφηθούν οι νέοι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά κυρίως επειδή έχει τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, επικρατήσει και ένα αφήγημα, μία κυρίαρχη άποψη από την πλευρά της κυβέρνησης της Τουρκίας ότι για την οικονομική κρίση φταίνε οι πρόσφυγες, οι οποίοι δουλεύουν με μικρότερα μεροκάματα, ανασφάλιστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.

Συνεχίζοντας η υφυπουργός είπε: «Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπουμε παρά φέρετρα, μία με τον κορονοϊό, μία με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα με το σεισμό, μιλάμε για τρία εντελώς καταστροφικά χρόνια και ίσως γι’ αυτό και όλα αυτά τα αφηγήματα που η αντιπολίτευση προσπαθεί να προβάλει δεν περνάνε στον κόσμο, γιατί και ο κόσμος εδώ ζει και βλέπει τι συμβαίνει γύρω μας. Άρα δεν μπορεί δηλαδή να θεωρηθεί υπεύθυνη μια κυβέρνηση για όλα τα κακά τα οποία έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στην υφήλιο και στην ανθρωπότητα».

«Ο Εγκέλαδος έχει χτυπήσει και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Η πλευρά της Συρίας είναι μία πολύ στρατιωτικοποιημένη πλευρά, εκεί έχουν μεταφερθεί οι εσωτερικοί εκτοπισμένοι της Συρίας που είναι αντίπαλοι του Άσαντ. Άρα λοιπόν είναι προσφυγιά μέσα στην προσφυγιά τώρα και αυτοί οι άνθρωποι δέχονται χτυπήματα από τον ISIS, οι τζιχαντιστές είπαν χθες ότι δεν θα επιτρέψουν να έρθει βοήθεια μέσω Δαμασκού για να μην νομιμοποιήσουν τον Άσαντ. Πρέπει να ανοίξουν περισσότερα περάσματα από την Τουρκία για να μπορεί να περάσει η βοήθεια σε έναν πληθυσμό που υπολογίζεται ότι 5,3 εκατομμύρια θα μείνουν χωρίς στέγη» τόνισε η κ. Βούλτεψη.

Στη βορειοδυτική Συρία εξαντλούνται τα αποθέματα τροφής

Εν τω μεταξύ, συμπλήρωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επισημαίνει ότι στη βορειοδυτική Συρία εξαντλούνται τα αποθέματα τροφής γιατί το 90% του πληθυσμού εκεί στηρίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν στέγη, δεν θα έχουν φαΐ, δεν θα έχουν καθαρό νερό από τη σηψαιμία των πτωμάτων, μόλις έχουν βγει από επιδημία χολέρας. Και όλα αυτά, γιατί όλος αυτός ο υπερπληθυσμός έχει μεταφερθεί σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου. Δηλαδή, εκτόπισαν από τη Συρία εκατομμύρια κόσμο εκεί, δηλαδή από τα 6 εκατομμύρια που ζουν εκεί, τα τρία εκατομμύρια είναι εσωτερικοί εκτοπισμένοι. Και βάλανε τους Σύρους πάλι στην περιοχή, άλλα 4 εκατομμύρια περίπου και μεταφέρει ο Ερντογάν από πέρσι που ανακοίνωσε το στεγαστικό του πρόγραμμα και έφτιαξαν τα σπίτια, που είδαμε τι έγινε, Σύρους ενταγμένους από την Κωνσταντινούπολη, από την Άγκυρα, για να αποσυμφορήσει τις μεγάλες πόλεις. Βάλανε πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα 15 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσθετους» δήλωσε η κ. Βούλτεψη.

Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις συνέπειες, τόνισε η υφυπουργός. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της πράγματι, γιατί οι αναχωρήσεις σκαφών από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται. Υπήρχαν και την προηγουμένη του σεισμού και την επομένη του σεισμού και χθες. Οι διακινητές δεν σταματούν αυτή τη δουλειά. Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της στα νησιά, στον Έβρο προσπαθεί να αποσυμφορήσει, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η Ελλάδα. Έχουμε πει πάρα πολύ καιρό, κλώθει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξέρω πόσα χρόνια, το Σύμφωνο για τη μετανάστευση, κλώθει το ότι πρέπει να γίνει μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική ασύλου, επιστροφών» είπε καταλήγοντας η κ. Βούλτεψη.

Δείτε επίσης: «Κλείδωσε» η πρώτη κάλπη στις 9 Απριλίου

Loading

Play