Σοφία Ζαχαράκη: Η στρατηγική μας για παιδική προστασία, δημογραφικά και στεγαστικά ζητήματα στο επόμενο εξάμηνο

Σοφία Ζαχαράκη: Η στρατηγική μας για παιδική προστασία, δημογραφικά και στεγαστικά ζητήματα στο επόμενο εξάμηνο

Η παιδική προστασία, το δημογραφικό και το στεγαστικό, αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, για το επόμενο εξάμηνο, όπως τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η κ. Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η παιδική προστασία και πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που διαμένουν σε κέντρα παιδικής προστασίας να βρουν μια οικογένεια που μπορεί να γίνει ανάδοχη». Αυτό περιλαμβάνει και την υιοθεσία παιδιών με βαριές αναπηρίες από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες αναδόχους γονείς, καθώς και τη δυνατότητα «ημιαυτόνομης διαβίωσης για τα μεγαλύτερα παιδιά προκειμένου να ζήσουν ένα πιο αυτόνομο μέλλον» μακριά από την ιδρυματοποίηση.

Αναφορικά με τα στεγαστικά προγράμματα, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το στεγαστικό. Μετά την πολυετή οικονομική κρίση, η οικοδομική δραστηριότητα είχε σταματήσει, με την υπουργό να αναφέρει ότι «βασική παράμετρος είναι η διαχείριση του χώρου και η γνώση του χωρικού σχεδιασμού» προκειμένου να γνωρίζουμε πού χτίζουμε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση το άνοιγμα των διαμερισμάτων που έχουν μείνει κλειστά λόγω έλλειψης χρημάτων για ανακαίνιση. «Διαθέτουμε μια πλειάδα μέτρων μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως το Αναβαθμίζω-Ανακαινίζω, το οποίο θα βγει τον Ιανουάριο του 2025», με συνολικό κόστος 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και σε πιλοτικά προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι, που αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2025, καθώς και σε προγράμματα που αφορούν ηλικιωμένους συμπολίτες μας. «Το ΥΚΟΙΣΟ διαθέτει περισσότερα από 380 εκατ. το χρόνο για vouchers που αφορούν βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης», καταλήγοντας ότι καλύπτονται όλες οι αιτήσεις για παιδιά με αναπηρία.

Loading