Σοφία Ζαχαράκη: Προοδευτικά βήματα στην προστασία των παιδιών και την αποϊδρυματοποίηση

Σοφία Ζαχαράκη: Προοδευτικά βήματα στην προστασία των παιδιών και την αποϊδρυματοποίηση

   Πυρήνας της πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί η υιοθέτηση ενός δομημένου πλέγματος μέτρων με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

   Η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ηγείται αυτής της απαιτητικής προσπάθειας, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής παιδιών με υψηλό ποσοστό ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας. Ο στόχος μας είναι η προστασία των παιδιών που δεν μπόρεσαν να συνδεθούν με μια θετή ή ανάδοχη οικογένεια μετά το 14ο έτος της ηλικίας τους.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα στην Ελλάδα διαβιούν σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα 1.206 παιδιά. Συγκεκριμένα, 77 παιδιά είναι ηλικίας έως 2 ετών, 81 παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, 403 παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, 338 παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών και 307 παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών. Όπως υποστηρίζει η Σοφία Ζαχαράκη, «βούλησή μας είναι αυτά τα παιδιά να συνδεθούν με μια θετή ή ανάδοχη οικογένεια και να ζήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

   Για τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος, η κα Ζαχαράκη σημειώνει: «Από τον Οκτώβριο του 2024 αυξήθηκε το επίδομα αναδοχής για παιδιά τυπικής ανάπτυξης από 325 ευρώ σε 525 ευρώ το μήνα, ενώ για τα παιδιά με αναπηρία το επίδομα διπλασιάστηκε από 375 ευρώ σε 750 ευρώ».

   Παράλληλα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποιείται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής, που αφορά την αναδοχή παιδιών με υψηλό ποσοστό ψυχικής ή σωματικής αναπηρίας.

   Όπως αναφέρει η κα Ζαχαράκη, «έχουμε παρατηρήσει πώς οι πιθανότητες να συνδεθεί ένα παιδί με αναπηρία με μια οικογένεια είναι πολύ μικρές», γι’ αυτό και ξεκινά η υλοποίηση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής.

   Και, τέλος, η υπουργός υπογραμμίζει: «Είναι σημαντικό η κοινωνία να γίνεται κοινωνός όσων γίνονται στο κομμάτι της παιδικής προστασίας και της προσπάθειας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα».

Loading

Play