Σουηδία: Θα επιδιώξει την είσοδο στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει την Τουρκία να άρει το μπλοκάρισμά της στην είσοδο της μεγαλύτερης σκανδιναβικής χώρας στην αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε την πόρτα στην ένταξη της Φινλανδίας, σημειώνει το Bloomberg

Η απόφαση του Ερντογάν την Παρασκευή να δώσει εντολή στο κοινοβούλιο να επικυρώσει τη φινλανδική αίτηση διέψευσε τις ελπίδες των σκανδιναβικών χωρών για μια παράλληλη διαδικασία εισόδου. Η ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι σκοπεύει επίσης να αντιμετωπίσει ξεχωριστά τις αιτήσεις έθεσε περαιτέρω αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της εισόδου της Σουηδίας.

propoli

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει το καθήκον της όσον αφορά την εκπλήρωση της συμφωνίας με την Τουρκία που υπέγραψαν οι δύο σκανδιναβικές χώρες τον περασμένο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία.

Η Σουηδία έκανε αυτό που υποσχέθηκε να κάνει όταν υπέγραψε το τριμερές μνημόνιο“, δήλωσε ο Μπίλστρομ. “Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από αυτά που υποσχεθήκαμε να κάνουμε“.

Η συμφωνία του Ιουνίου, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πρόσκληση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στo NATO, περιελάμβανε δεσμεύσεις από τις σκανδιναβικές χώρες να αποφύγουν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης έχουν έκτοτε χαλάσει, με την Τουρκία να κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν κάνει αρκετά για την πάταξη ομάδων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος, αφού ένα ομοίωμα του Ερντογάν υψώθηκε ανάποδα από έναν φανοστάτη στη Στοκχόλμη και ένας Δανο-Σουηδός ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε ένα Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Ενώ η Σουηδία προχώρησε έκτοτε στην εισαγωγή μιας αυστηρότερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας – αφού την προετοίμαζε επί χρόνια – και απέτρεψε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις απόπειρας καύσης Κορανίου, ο Ερντογάν συνέχισε να συνδέει την επικύρωση της Σουηδίας με “συγκεκριμένα βήματα που έγιναν” από τη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε επίσης το αίτημά του προς τη Σουηδία να εκδίδει άτομα που η Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες.

Η Σουηδία έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες“, δήλωσε ο Ερντογάν. “Τους δώσαμε έναν κατάλογο με περίπου 120 τρομοκράτες και τους ζητήσαμε να τους στείλουν στην Τουρκία“.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης, έχει απορρίψει αρκετές προσφυγές της Τουρκίας για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου δίωξης.

Τον Δεκέμβριο, το δικαστήριο μπλόκαρε την έκδοση του Μπουλέντ Κενές, πρώην αρχισυντάκτη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Today’s Zaman, η οποία σύμφωνα με την Τουρκία συνδέεται με το κίνημα των Γκιουλενιστών, που πιστεύεται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Παρόλα αυτά, η Σουηδία έχει τουλάχιστον μία φορά εκδώσει πρόσωπο που καταζητείται από την Τουρκία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αναμένει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης “μπορεί να είναι είτε θετικές είτε αρνητικές, δεδομένου ότι η Σουηδία έχει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα χωρίς καμία ανάμειξη από την κυβέρνηση“.

Δείτε επίσης: Απογοητευμένη η Σουηδία για το «πράσινο» φως Ερντογάν στην ένταξη Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Loading