«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι να δίνει ένα πολύ ισχυρό σήμα ότι η εποχή της υπερφορολόγησης τελείωσε και, συγχρόνως, δημιουργείται ένα σταθερό φορολογικό πεδίο, το οποίο μπορεί να είναι ελκυστικό όχι μόνο για τους ξένους επενδυτές που τους χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλά και για τον κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η κ. Σπυράκη είπε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «είναι η απόλυτη απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τη μεσαία τάξη, για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά».
Ερωτηθείσα για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την νέα πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η κ. Σπυράκη σημείωσε πως «υπήρχαν πολλές σκιές στον τρόπο με τον οποίο η κυρία φον ντερ Λάιεν αντιμετώπιζε την Ελλάδα στο παρελθόν. Οι σκιές αυτές πλέον έχουν εκλείψει, έγινε μια καινούρια αρχή και στη σχέση της με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και κυρίως στη σχέση της με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, λόγω της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».
«Είμαστε πια στη στιγμή που η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε χθες, ξεκάθαρα, στην ομιλία της ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασύλου, είπε χθες ξεκάθαρα στην ομιλία της ότι όσοι έρχονται παράνομα στην Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέφονται στις πατρίδες τους και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνει δύο πολύ ηχηρά μηνύματα στην κατεύθυνση των ελληνικών και των ευρωπαϊκών ενδιαφερόντων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά επισήμανε πως «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες για να μην υπάρχουν πια δικαιολογίες και όσοι παίρνουν τα προνόμια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούνται αφειδώς από την ΕΕ και να έχουν τα προνόμια του Σένγκεν θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν σε αυτή την πολύ μεγάλη υπόθεση, σε αυτή την πολύ δύσκολη υπόθεση των μεταναστευτικών κυμάτων, που δέχεται η Ευρώπη και οι χώρες πρώτης υποδοχής και βεβαίως των προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας».
Για τις αντιδράσεις σε νησιά του Αιγαίου, η κ. Σπυράκη τόνισε πως «οι πολίτες έχουν εύλογες ανησυχίες, τις οποίες οφείλουμε όλοι να καθησυχάσουμε. Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι όπως ζητάμε από όλους τους Ευρωπαίους να μοιραστούν τις ευθύνες, έτσι πρέπει να μοιραστούμε και τις ευθύνες και εμείς στην Ελλάδα και να δούμε τη διαδικασία της αποσυμφόρησης. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και φαίνεται πως αυτό το σχέδιο στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορεί να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα».
Για τη στάση της Τουρκίας, επισήμανε πως «με αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία δυστυχώς δίνει τη δυνατότητα να ενταθούν οι φωνές που υπάρχουν εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητούν την διακοπή κάθε σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η Ελλάδα κράτησε μία πιο διαλλακτική στάση καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας. Από εκεί και πέρα τη σχετική απάντηση σε ό,τι αφορά τα ελληνικά θέματα την έχει δώσει το υπουργείο Εξωτερικών».