Σπύρος Μιλτιάδης στην Atlas TV: “Δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά η απειλή των κυρώσεων” (vid)

Τις σύγχρονες παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού ανέλυσε διεξοδικά ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Μιλτιάδης, μέσα από την παρουσία του στην εκπομπή “Οι Απέναντι” της Atlas TV, που παρουσιάζουν οι Σταύρος Οραήλογλου και Χρήστος Τσαλικίδης.

Ο κ. Μιλτιάδης διαφώνησε καταρχάς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στην ίδια εκπομπή ότι “η Κύπρος είναι μακριά από την Ελλάδα”, τονίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν άρρηκτοι.

Παράλληλα, με αφορμή την άτυπη πενταμερή σύνοδο στη Γενεύη της 27ης Απριλίου, ο Πρόξενος αναφέρθηκε στο περίφημο θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία: “Το θέμα των κυρώσεων δεν ήταν ποτέ απλό θέμα για τη λήψη αποφάσεων. Άλλωστε, δεν είναι αυτοσκοπός η επιβολή κυρώσεων. Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην Τουρκία είναι ότι, αν δεν επιστρέψει στην οδό της λογικής, (σ.σ. οι κυρώσεις) θα είναι πάντα στο τραπέζι. Ο σκοπός είναι η απειλή των κυρώσεων να οδηγήσει την Τουρκία σε μία άλλη οδό. Έχουμε καταλάβει, άλλωστε, ότι τις κινήσεις όπως την παρουσία στα Βαρώσια τις κάνει πάντα πριν από ευρωπαϊκά συμβούλια”.

Πώς θα λειτουργεί η δικοινοτική ομοσπονδία

Επιπρόσθετα, ο κ. Μιλτιάδης προσπάθησε να καταστήσει σαφή τη μορφή που θα έχει η επιθυμητή σύσταση μίας δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο: “Οι συνθήκες της Ζυρίχης υπονοούσαν ένα ενιαίο κράτος με δύο κοινότητες. Μετά τα γεγονότα του ’74 έγινε μία αλλαγή πλεύσης, καθώς πηγαίνουμε στην ομοσπονδία που θα αποτελείται από δύο πολιτείες (αν κάνουμε παραλληλισμό με το μοντέλο των ΗΠΑ). Θα υπάρχει μία κεντρική κυβέρνηση που θα έχει τις κύριες εξουσίες και στη συνέχεια η κάθε πολιτεία θα έχει τους δικούς της εσωτερικούς κανονισμούς. Μην ξεχνάμε, όμως, το πολύ σημαντικό ότι η κυπριακή δημοκρατία είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., κάτι που θα λύσει πολλά θέματα”.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μιλτιάδη στους “Απέναντι” στο παρακάτω βίντεο (ως το 17’40”):

Δείτε εδώ τη ροή ειδήσεων