Στ. Καλαφάτης: «Ο Νομός Πέλλας στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης»

Στ. Καλαφάτης: «Ο Νομός Πέλλας στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης»

Αναλυτική συνένετεξη έδωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης στην εφημερίδα «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ» στη δημοσιογράφο Μαρία Βαγουρδή – Αναφέρθηκε στα προβλήματα του Νομού Πέλλας και στη διαχείριση της πανδημίας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ» και τη δημοσιογράφο Μαρία Βαγουρδή

Στ. Καλαφάτης: «Ο Νομός Πέλλας στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης»

«Ο Νομός Πέλλας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εδεσσαϊκή» και τη δημοσιογράφο Μαρία Βαγουρδή.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την κατασκευή της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ, υπογραμμίζει ότι «είναι η μοναδική, ρεαλιστική επιλογή».

Επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής  που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής και τονίζει ότι οι αποζημιώσεις τους θα είναι δίκαιες και θα αποδοθούν άμεσα.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στη Βόρεια Ελλάδα, στη διάρκεια της πανδημίας πήραν ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ως Υφυπουργείο του ΥΠΕΣ ουσιαστικά, θεωρείτε ότι έχει σημαντικές αρμοδιότητες και δυνατότητες δράσης για την περιοχή, ή ο ρόλος του είναι περιορισμένος;

Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τον δικό του, ξεχωριστό, ρόλο στην κυβέρνηση. Αφενός έναν παραδοσιακό και εθνικό, αφετέρου μετεξελίσσεται σε αναπτυξιακό, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες του μέλλοντος και, κυρίως, στη μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να μην ξεχνάμε ότι ο Τομέας εποπτεύει φορείς όπως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί μοναδικό διεθνή εκθεσιακό φορέα με τεράστια ιστορία και ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ Παγίων, που εκτελούν σημαντικά έργα υποδομής, πλέον, σε ολόκληρη την περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα της Αγιορείτικης Παράδοσης, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, φορέα ο οποίος αποτελεί ομπρέλα στο δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται δυναμικά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και το εμβληματικό project ThessINTEC το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Πώς κρίνετε την τελευταία εξαγγελία του πρωθυπουργού για την κατασκευή της “πολύπαθης”, εδώ και δεκαετίες, Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ; Θεωρείτε πώς είναι μια ρεαλιστική επιλογή, που θα συντομεύσει την υλοποίηση του έργου;

Μπορώ να απαντήσω μόνον με πέντε λέξεις: Είναι η μοναδική, ρεαλιστική επιλογή. Ας εξηγήσω: Οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεραστούν περιορισμοί που υπάρχουν στο Γενικό Δημόσιο, ενώ αποτελούν διαδεδομένη πρακτική σε διεθνές επίπεδο. Με τη σύμπραξη το Δημόσιο απελευθερώνεται από την ανάγκη να αναζητήσει ίδιους πόρους για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργων αυτού του είδους, ενώ το επιβατικό κοινό της Πέλλας θα μπορεί απολαμβάνει οδικές υποδομές υψηλής ποιότητας. Ο Νομός Πέλλας πράγματι είναι ένας Νομός που υστερεί σε επίπεδο οδικών υποδομών και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης.

Πρόσφατα η Πέλλα υπέστη διπλή φυσική καταστροφή μεγάλης έκτασης, στις φετινές αγροτικές παραγωγές της, πρώτα από παγετό και εν συνεχεία από χαλάζι και εκφράστηκε το αίτημα για άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων και προκαταβολές, γιατί η όλη σχετική διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών κ.λπ. είναι χρονοβόρα και απαιτεί συνήθως αρκετούς μήνες.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την ταχύτερη δυνατή στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων αγροτών και των οικογενειών τους;

Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ για το μέγεθος της καταστροφής στη συνάντηση στο Διοικητήριο, με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα. Πρόθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι οι άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών, που θα γίνουν στην περίοδο συλλογής, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος απόδοσης των αποζημιώσεων.

Οι αποζημιώσεις των αγροτών οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό της 9ης Απριλίου, θα είναι δίκαιες και θα αποδοθούν άμεσα. Μην ξεχνάμε πως η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε εμπράκτως ότι στηρίζει τον ΕΛΓΑ, καθώς ήταν η μόνη που ενίσχυσε τον οργανισμό με την απόδοση του 20% των εισφορών, όπως ορίζεται από τον ιδρυτικό νόμο. Σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει.

Η Πέλλα διαθέτει, κατά γενική ομολογία, πληθώρα τουριστικών αξιοθέατων και προορισμών, που μπορούν να προσελκύσουν πολλές κατηγορίες επισκεπτών, από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό. Απουσιάζει, ωστόσο, ένας κεντρικός σχεδιασμός για να τους συνδέσει και να συνθέσει ένα πλήρες και δωδεκάμηνης διάρκειας τουριστικό “πακέτο”.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα προς αυτή τη κατεύθυνση λειτουργώντας συμβουλευτικά και επικουρικά προς τους τοπικούς παράγοντες;

Οι προσπάθειες αυτές ήδη γίνονται. Ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να ενθαρρύνουμε και να αναζωπυρώσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον και τη διάθεση των συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην χώρα, μετά από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που ζήσαμε. Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται. Είναι ίσως το ευρύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μέσω του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκ. Ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες. Είναι ανοικτό, φυσικά, για τους επαγγελματίες του Τουρισμού της Πέλλας. Ειδικά όσον αφορά τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, αναζητούμε νέους δρόμους.

Γι΄ αυτό και, πριν μερικές ημέρες, διερευνήσαμε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη δυνατότητα ενός νέου “Δρόμου του Κρασιού”, που θα ενώνει περιοχές από τη Δυτική Μακεδονία ως τη Θράκη, δια μέσου της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο θα τόνωνε τον τουρισμό σε περιόδους όπου, αυτήν τη στιγμή, κυρίως λόγω πανδημίας, η κίνηση είναι περιορισμένη. Θα αποτελεί, όμως, μια καλή βάση, για νέες, παρόμοιες, δράσεις και την ανάπτυξη άλλων ειδών τουρισμού.

Είστε ικανοποιημένος από την υγειονομική διαχείριση της Πανδημίας και την οικονομική στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και τους εργαζόμενους, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα;

Μιλούν οι αριθμοί. Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ξεπερνούν, πλέον, τα 5 εκατομμύρια. Περίπου 2 εκατομμύρια έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου. Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και η συμμετοχή, ειδικά των νεαρών ηλικιών, είναι εντυπωσιακή. Χιλιάδες δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν, με το που ανοίγει η πλατφόρμα για κάθε νέα κατηγορία.

Δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι δεν έγιναν λάθη. Δεν ήταν, εξάλλου, κάτι που έχουμε ξαναζήσει. Ήταν μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Όμως, όπως οι αριθμοί μιλούν για το θέμα των εμβολιασμών, έτσι μιλούν και για τη στήριξη εργαζόμενων και επαγγελματιών.

Στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση έχει στηρίξει επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, με ποσά που ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:

-1,56 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

-114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

-1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.

-533 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Πέρα από αυτά υπάρχει αυτή τη στιγμή η δράση για τη στήριξη της εστίασης και θα ακολουθήσουν προγράμματα για τον τουρισμό και επιμέρους δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Στ. Καλαφάτης: «Οι Έλληνες μπορούμε να κερδίσουμε τη νέα εποχή»

Loading

Play