Χαιρετισμό απήυθηνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Δίκαιο, Οικονομία και Διεθνείς Σχέσεις».
«Ο κόσμος άλλαξε ταχύτητα, άλλαξε ρυθμούς, άλλαξε και προσανατολισμούς. Κανένας πια δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις ενός μέλλοντος που είναι ήδη παρών. Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει το αύριο αν δεν δει -σήμερα κι όλας- κι αν δεν προετοιμαστεί για τις ευκαιρίες που έρχονται», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε, λοιπόν, να κοιτάξουμε μπροστά. Να δούμε πιο πέρα από τον κοντινό ορίζοντα. Και να προετοιμαστούμε για αυτά που έρχονται, για αυτά που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, για αυτά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Έχουμε στη διάθεσή μας κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Έχουμε και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούν οι καιροί. Οι Έλληνες μπορούμε να κερδίσουμε τη νέα εποχή».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
«Κυρίες και Κύριοι,
Διανύουμε την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Βρισκόμαστε στο δρόμο της μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο. Αντιμετωπίζουμε, ταυτόχρονα, τη συντελούμενη κλιματική αλλαγή. Βρήκαμε απέναντί μας και την πανδημία του κορονοϊού. Όλα μαζί δημιούργησαν νέες ανάγκες ακόμη και για το δίκαιο, που καλείται να προστατέψει νέες έννομες σχέσεις.
Ο κόσμος άλλαξε ταχύτητα, άλλαξε ρυθμούς, άλλαξε και προσανατολισμούς. Κανένας πια δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις ενός μέλλοντος που είναι ήδη παρών. Κανένας δεν μπορεί να κερδίσει το αύριο αν δεν δει -σήμερα κι όλας- κι αν δεν προετοιμαστεί για τις ευκαιρίες που έρχονται.
Οφείλουμε, λοιπόν, να κοιτάξουμε μπροστά. Να δούμε πιο πέρα από τον κοντινό ορίζοντα. Και να προετοιμαστούμε για αυτά που έρχονται, για αυτά που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, για αυτά που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Και αυτό ισχύει τόσο για το κράτος, όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τον καθένα χωριστά. Ιδίως μάλιστα για τη νέα γενιά που ίσως να μην μπορεί ούτε καν να φανταστεί τι θα συμβαίνει τριάντα χρόνια μετά.
Είναι γεγονός – κι ας μην το ομολογούν ορισμένοι- ότι η χώρα μας έκανε σημαντικά άλματα ψηφιακής διακυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας. Γεγονός επίσης είναι ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -ένα από τα πρώτα που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχει όπως υπέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως βασικούς πυλώνες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση. Στοχεύει στη δημιουργία νέου πλούτου για όλους, με φιλικό περιβαλλοντικό τρόπο, που θα ενισχύει γρήγορα την κοινωνία και θα φροντίζει παράλληλα για τις επόμενες γενιές. Στοχεύει στην αειφορία, με παράλληλη προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που ήδη οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους και οι επιχειρήσεις στη δουλειά τους.
Είναι ταυτόχρονα καλά γνωστό ότι στα επόμενα εφτά χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Πάνω από όλα είναι περισσότερο από βέβαιο ότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούν οι καιροί. Οι Έλληνες μπορούμε να κερδίσουμε τη νέα εποχή.
Το συνέδριο σας, με την ποικιλία των θεματικών του, θέτει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία όπως τις σύγχρονες τάσεις των επιστημών. Θέτει και τα προβλήματα που ανακύπτουν σε διαφόρους τομείς, όπως η νομοθέτηση της εφαρμογής της τεχνικής νοημοσύνης, η εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, τα κρυπτονομίσματα, η επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στον μετασχηματισμό των μετοχών, το Ευρωπαϊκό δίκαιο των συμβάσεων, το ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών επενδύσεων, η επίδραση του Συντάγματος στα οικονομικά συστήματα, η ηθική των επιχειρήσεων και οι Διεθνείς σχέσεις.
Με μια κουβέντα αποδεικνύετε ότι βγαίνετε μπροστά. Ασχολείστε σήμερα με αυτά που υπαγορεύει το αύριο. Με αυτά που χρειαζόμαστε επειγόντως. Με αυτά που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Και γι΄αυτό σας ανήκει δίκαιος έπαινος.
Καλή επιτυχία.»
Δείτε επίσης: Προ των πυλών (ακόμα και τον Ιούλιο) δομικός ανασχηματισμός Μητσοτάκη